Deel dit artikel
-

‘Shoppende bots groeiend probleem e-commerce’

Sniper bots of shopping bots kapen steeds vaker de exclusieve en slecht verkrijgbare items weg van voor de neuzen van gewone kopers. De boteigenaren verkopen hun buiten tegen forse winsten op handelssites.

In de afgelopen weken zijn daar met name diegenen de dupe van geworden die een Xbox Series X, PS5 of Nvidia 3080-kaart wilden kopen. Geautomatiseerde shoppers bezoeken winkels op de seconde dat het beoogde item nieuw in de schappen ligt en kopen ze in bulk op. Vervolgens, zo zag de BBC, liggen ze voor de dubbelverkoopprijs op eBay of een andere handelssite.

Softwarebedrijf Netacea uit Engeland is gespecialiseerd in het bestrijden van dit soort sniper of shopping bots. Het bedrijf constateert dat botshoppen steeds vaker gebeurt. Meestal gaat het om specifieke producten waarbij schaarste is in het aanbod. Dat kunnen verzamelobjecten uit speelfilms, bepaalde soort speelgoed, elektronica, kunst, maar ook sneakers.

Sniping software bestaat al jaren, maar volgens de BBC is het pas goed tot wasdom gekomen op de e-commercemarkt voor zeldzame trainingsschoenen. Bots zijn ook al jaren onderdeel van de e-commercewereld. Vaak bezoeken de digitale vazallen webwinkels met hoge regelmaat om prijs- en productinformatie te inventariseren, ook wel: scrapen.

Foto: sezaun (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond