Sqillzer gaat kennisniveau online specialisten meten

De nieuwe Nederlandse startup Sqillzer gaat het kennis- en toepassingsniveau van online professionals objectief meetbaar maken. Als hulp bij de selectie van kandidaten tijdens sollicitaties. “Online specialisme is moeilijk in te schatten.”
Sqillzer, dat al enige weken experimenteel draait, maar aanstaande maandag officieel van start gaat, biedt een online omgeving waarin bedrijven het kennis – en toepassingsniveau van online specialisten kunnen testen. In rapportages wordt aangegeven hoe de deelnemer individueel en ten opzichte van andere geteste personen heeft gescoord. Bedrijven kunnen desnoods open vragen toevoegen.
Het nieuwe initiatief van Robert Smit, Dennis Kramer en Martijn Smit is uit noodzaak geboren, zegt Robert Smit tegen Emerce. Hij is al sinds de jaren negentig oprichter en eigenaar van het recruitmentbedrijf Mediaflex. “Sommige van onze klanten zoeken specifieke onlinekennis, maar vinden het moeilijk om te beoordelen of kandidaten gekwalificeerd zijn. Ook al omdat iedereen zich makkelijk onlinespecialist kan noemen. De criteria die men hanteert blijken nogal te verschillen.”
De wereld op zijn kop dus. Nagenoeg alles is meetbaar in de online wereld, behalve de specialisten zelf. Dat moet volgens Smit echt gaan veranderen.
Smit en zijn twee partners hebben daarom een jaar gewerkt aan een kleine duizend multiplechoicevragen op uiteenlopend terrein die inzicht moeten verschaffen in het kennisniveau van deelnemers. Smit: “Er rolt geen kant-en-klaar advies uit, wel een score. Bedrijven moeten zelf keuzes maken.” Voor de kwaliteit van de vragen is een Raad ter Verificatie opgericht, een aantal onafhankelijke online specialisten.
Sqillzer wil verdienen aan losse testen die gewoon via iDEAL betaald kunnen worden, of aan licenties voor grotere bedrijven. Maandag wordt een samenwerking gestart met Frankwatching, die vouchers uitdeelt waarmee bedrijven een test kunnen afnemen.
Het systeem kan voor bedrijven ook intern worden gebruikt voor kennisaudits. Kunnen de doelstellingen gerealiseerd worden met het huidige team, of ontbreken de juiste online specialisten? Of moeten medewerkers bijgeschoold of opgeleid worden? Op basis van de testen zou een afdeling anders samengesteld kunnen worden.
In principe leent het concept zich ook voor specialisten op ander terrein. Smit: “Verzoeken daarvoor hebben we al gekregen, iets dat we zeker voor toekomstige versies zullen overwegen.”
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond