Deel dit artikel
-

Sites stoppen met omstreden ‘fingerprinting’

De bedrijven AddThis en Ligatus zouden zijn gestopt met canvas fingerprinting na negatieve publicaties hierover. Sites als YouPorn, whitehouse.gov en anderen hebben de omstreden AddThis-buttons verwijderd. Dat beweert Gunes Acar, een van de onderzoekers van de KU Leuven, dat samen met Princeton University een onderzoek publiceerde over digitale vingerafdrukken.

De onderzoekers constateren dat enorm veel sites gebruikmaken van canvas fingerprinting. Die gebruikt een zogenoemd browserscript om de specifieke eigenschappen van de computer (bijvoorbeeld de grootte van het scherm, de softwareversie van je browser) op te slaan. Uit het onderzoek blijkt dat 5,5 procent van de onderzochte sites zo’n ‘vingerafdruksysteem’ gebruiken. Sommige van deze systemen blijken veel verder gaan dan de technieken die tot bekend waren binnen de academische gemeenschap.

Het bedrijf AddThis leek hierbij een cruciale ontwikkeling te spelen. Het biedt gratis knoppen aan waarmee bezoekers je pagina kunnen volgen, delen of aanraden. Wat de webmaster vaak niet weet, is dat hij met deze knop ook een vingerafdruksysteem toelaat op zijn webpagina. Bezoekers die op de website arriveren, worden zonder het zelf te weten vanaf dat moment herkend. Het Duitse advertentiebedrijf Ligatus maakte er ook veelvuldig gebruikt van, evenals pornosite YouPorn.

Onderzoeker Acar heeft niet kunnen achterhalen wat bedrijven als AddThis met de informatie doen, maar inmiddels zouden ze ermee gestopt zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond