Deel dit artikel
-

‘Slaapapps zijn onbetrouwbaar’

Sleep Genius, Sleep Better, Pillow, Sleep Cycle: wie een smartphone heeft, kan tegenwoordig met één druk op knop zijn eigen slaap analyseren én verbeteren. Maar slaapexpert Johan Verbraecken van Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft zo zijn bedenkingen.

Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum in het UZA, ziet steeds meer mensen in de weer met slaapapps, soms op het obsessieve af. “Sommigen houden maandenlang grafieken bij van hun slaapevolutie. In bepaalde gevallen kan dat zinvol zijn. Mensen die last hebben van slaapapneu krijgen vaak een cpap-toestel mee naar huis, wat hun slaapkwaliteit gigantisch verbetert.”

Maar veel apps doen vaak meer kwaad dan goed, omdat mensen zich blindstaren op de resultaten. En die zijn volgens de expert absoluut niet wetenschappelijk.”Soms hoor ik patiënten verkondigen dat ze volgens hun slaapapp een nacht hadden met 50 procent diepe slaap. Sorry, maar dat is fysiologisch onmogelijk. Volwassenen halen hooguit 25 procent diepe slaap en met de leeftijd neemt dat percentage nog af. Dat is heel normaal.”

Al die prachtige displays met mooie kleurtjes spreken natuurlijk tot de verbeelding, stelt Verbraecken. “Maar helaas is er weinig wetenschappelijks aan: in tegenstelling tot medische toepassingen hoeven dit soort toepassingen voor consumenten niet wetenschappelijk gevalideerd te worden. Elke techneut kan zo’n app op de markt brengen, zonder enige wetenschappelijke kennis over slaap.”

Samen met zijn studenten heeft Verbraecken een aantal slaapapps onderzocht. Wat betreft het snurken waren de resultaten nog enigszins betrouwbaar, vertelt Verbraecken. “Een goede snurkapp is even betrouwbaar als een partner die je de volgende ochtend vertelt of je gesnurkt hebt. Voor alleenstaanden kan dat handig zijn. Al moet je de resultaten altijd met een korrel zout nemen.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Mieke

Alles is nu tegenwoordig “AI” hè ;), oftewel bij heel veel toepassingen complete bullshit, net als big data de heilige graal was enkele jaren geleden.

Hans Vermeulen

Ik heb een keer een de resultaten van een echt slaaponderzoek, gebaseerd op hersenactiviteit, vergeleken met de resultaten van een app die een bewegingssensor aan de pols uitleest. Bij toeval (waarschijnlijk) was het percentage diepe slaap gelijk, maar de tijden waarin de diepe slaap zou hebben plaatsgevonden weken geheel van elkaar af.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond