Deel dit artikel
-

Slimme techniek voor bewijsfotografie

Dankzij een nieuwe techniek die de TU Delft en het NFI ontwikkelden voor het verbeteren van bewijsfotografie bij sporenonderzoek, hoeft een liniaal langs een voetafdruk straks niet meer.

Een intelligente camera legt binnenkort afmetingen vast met hogere betrouwbaarheid en zonder het risico op het verstoren van sporen.

Op een plaats delict moet elk spoor grondig onderzocht worden. Sporen die je niet kan meenemen of bewaren, zoals bloedspetters, worden met een liniaal in beeld gebracht om de omvang weer te geven. Het fotograferen van een plaats delict en de daar aangetroffen sporen en bewijsstukken is belangrijk voor het verzamelen van bewijs, maar bloedsporen op een plafond of muur zijn bijvoorbeeld vaak lastig, net als andere sporen die je niet recht kunt fotograferen.

De Delftse onderzoekers ontwikkelden het technisch ontwerp en de software voor een de FreeRef. Een opzetstuk voor de camera dat laserstralen rondom het spoor schijnt waarbij een aantal lichtpunten op de genomen foto te zien zijn. De software van de FreeRef meet vervolgens automatisch de afstanden en hoeken tussen deze punten, waardoor exact berekend kan worden hoe groot het spoor is.

Bij de Forensische Opsporing van de eenheid Rotterdam worden momenteel gebruikstesten gedaan zodat het ontwerp aangepast kan worden, daar waar nodig.

De politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid financieren en begeleiden momenteel de doorontwikkeling en opschaling van het product. De verwachting is dat de politie de FreeRef dit jaar nog in de praktijk kan gaan testen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond