Deel dit artikel
-

Smart Parks: Nederlandse startup gebruikt IoT om dieren te beschermen

Stichting ShadowView en The Internet of Life hebben de krachten gebundeld en gaan voortaan door het leven als Smart Parks. Deze Nederlandse tech startup zet IoT in om bedreigde diersoorten te beschermen.

ShadowView werd in 2013 opgericht met als doel technologie in te zetten voor het milieu. Zo werd het stropen van neushoorns tegengegaan met behulp van drones. The Internet of Life ging in 2014 van start. Oprichter Tim van Dam was bezig met een documentaire over hoe technologie de kwaliteit van ons leven kan verbeteren. Dat leidde tot het inzetten van sensoren om neushoorns te kunnen volgen. De overlap in activiteiten heeft nu geleid tot Smart Parks, dat met high-tech sensornetwerken natuurbeschermers helpt bij het beschermen van bedreigde diersoorten.

De sensortechnologie van Smart Parks wordt momenteel ingezet in Serengeti National Parks, Mkomazi Tanzania en Akagera National Park Rwanda om data te verzamelen ten behoeve van de verbetering van natuurbescherming en parkbeheer. Hierbij worden onder meer bewegingspatronen van toeristen, rangers en dieren gemonitord, maar ook informatie over milieufactoren zoals waterkwaliteit, regenval en temperatuur.

“Informatie over bijvoorbeeld de kwaliteit van het water of de waterstand geven ons direct zicht op een situatie,” legt medeoprichter Laurens de Groot uit. “Zo trekt een vol reservaatreservoir meer dieren aan wat de plek aantrekkelijk maakt voor stropers. Daarnaast kost het nu geen mankracht om deze mensen fysiek deze metingen te laten doen. Ook gebeurt het in wildparken regelmatig dat drinkplaatsen vergiftigd worden zodat ze dieren die daar uit drinken makkelijk kunnen vangen. Kortom, hoe meer situational awareness je hebt in een park hoe beter je je rangers kunt aansturen.”

Minder stroperij

De oplossing van de Nederlandse tech-startup is zoals gezegd al geïmplementeerd in een aantal reservaten in Afrika en wordt nu ook opgebouwd in Malawi en India (Assam). Het heeft er toe geleid dat het aantal incidenten aanzienlijk is afgenomen. “Waar wij actief zijn, neemt stroperij af, maar wij kunnen niet stellen dat wij de hoofdoorzaak zijn van deze daling,” aldus De Groot. “Daarvoor is het stroperijprobleem te complex. Andere maatregelen zoals het betrekken van de lokale bevolking en economische ontwikkeling zorgen allemaal voor een verbetering van de schrijnende situatie.”

Smart Parks is opgericht als social enterprise en heeft als voornaamste doel een bijdrage te leveren aan de bescherming van de bedreigde diersoorten. Hiervoor werkt het onder meer samen met African Parks, het Wereldnatuurfonds en de Frankfurt Zoological Society. Zo lopen er bijvoorbeeld neushoorns in Serengeti National Park die dag en nacht gevolgd kunnen worden dankzij de Smart Parks ‘rhinotrackers’ die in de hoorn zijn geplaatst. En het verdienmodel? “Wij bieden een totaaloplossing. Zo kunnen wij de infrastructuur aanleggen, de sensoren plaatsen – de rhinotracker is bijvoorbeeld ons eigen ontwerp – de controlroom inrichten, de applicatie leveren en de support. De parken die hiervoor kunnen betalen, betalen hier ook voor. Parken die minder te besteden hebben kunnen we een deeloplossing aanbieden.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond