Deel dit artikel
-

‘Snap geen beursgang voor beleggers met zwakke zenuwen’

Snapchat is een nieuw dieptepunt als het gaat om de rechten van de aandeelhouder. Bij bedrijven als Google en Facebook is dit punt ook voor verbetering vatbaar, maar wie de aandelen Snapchat koopt hoeft niet op dividend te rekenen en krijgt ook geen stemrecht. Dat schrijft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een kritisch commentaar.

De zeggenschap van Snap blijft bij de oprichters, die een ander soort aandelen bezitten. Dat zou hier niet kunnen: aandelen zonder stemrecht zijn in Nederland verboden.

Snap is een sociale media-aandeel dat naar de beurs komt op een moment dat het sociale media landschap al sterk ontwikkeld is, constateert de vereniging. Dat is een heel ander gesternte dan ten tijde van de beursgangen van LinkedIn, Facebook en Twitter. 25 miljard dollar voor een bedrijf dat een half miljard dollar verlies draait, is heel veel. Dit is geen beursgang voor beleggers met zwakke zenuwen.

Twitter was bij de beursgang het tweede sociale netwerk. Snapchat haalt nu zeker geen top vijf positie. In feite is Snapchat een van de opkomende partijen in een volle markt, terwijl Twitter (nog) een leidende speler was in markt die nog sterk in ontwikkeling was.

De kostprijs van de omzet van Snap waren het afgelopen jaar hoger dan omzet zelf. Het gaat hier om kosten om de berichtendiensten te kunnen aanbieden, zoals serverhuur. Zelfs in Silicon Valley is dit ongebruikelijk. Bij Twitter zijn deze kosten bijvoorbeeld circa een derde van de omzet.

Facebook was bij de beursgang al een winstmachine met 1 miljard dollar nettowinst. LinkedIn boekte de negen maanden voor de beursgang een nettowinst van 10 miljoen euro. Snap is van een totaal andere orde. Vorig jaar liep het verlies op tot ruim een half miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond