Sociale netwerken

Ook voor niet-tieners bestaan er sociale netwerken, online profielensites, die nuttig kunnen zijn voor zakendoen of oude banden aanhalen. In zeven stappen leert u daaruit profijt te halen. Gepubliceerd in Emerce 56/ Maart 2006
“Het is een manier om de secretaresses en telefonistes te omzeilen als ik een sales pitch wil doen”, is een vaak gehoorde opmerking over ervaringen met professionele profielensites. Leden zijn immers te benaderen zonder bureaucratische omwegen. Anderen gebruiken de smoelenboeken om geschikte sollicitanten te vinden voor hun bedrijf, of gewoon om in contact te komen met oud-collega’s. Er bestaan immers ook netwerksites met digitale ingangen naar werkverleden. Alvorens te registreren bij een profielensite is het raadzaam een doel te formuleren: oud-collega’s zoeken, een baan vinden of wilt via bekenden in een digitaal netwerk in contact komen met nieuwe opdrachtgevers of partners.
Welk netwerk het geschiktst is, hangt af van de geformuleerde doelstellingen. Het Amsterdamse bureau Rosetta exploiteert meerdere profielensites, waarvan Schoolbank.nl de bekendste is. Waar Schoolbank.nl geschikt is voor jeugdige nostalgie, is Workmates.nl meer een netwerk om oud-collega’s te zoeken. De site is te doorzoeken op locatie of bedrijfsnaam.
Actueler en zakelijker georiënteerd zijn internationale netwerken als BizTribe, OpenBC en LinkedIn. BizTribe is een kleine gemeenschap, met slechts met enkele honderden geregistreerde gebruikers. OpenBC heeft naar eigen zeggen achthonderdduizend geregistreerde gebruikers in zestien taalgebieden, de meeste in Europa. Op een werkdag zijn er zo’n tienduizend tegelijkertijd online. U kunt contacten zelf zoeken en contactverzoeken van anderen accepteren of weigeren.
Per persoon kunt u aangeven welke informatie u wel en niet wilt delen, waaronder contactinformatie als telefoonnummers, e-mail en sinds kort ook Skype-‘nummers’ om direct te kunnen internetbellen. OpenBC is klein in vergelijking met het grootste zakelijke netwerk, LinkedIn. Het netwerk begon in de VS, sloeg over naar Europa en claimt nu in totaal 4,4 miljoen actieve gebruikers. Net als bij OpenBC stelt u er zelf een profiel op met een kort cv, redenen waarom iemand contact kan opnemen. De ‘spamdrempel’ ligt tot veler genoegen behoorlijk hoog en, belangrijk, ook hier kunt u de contacten van uw contacten zien.
Ter illustratie: nieuwelingen op LinkedIn of OpenBC zullen met een enkele zoekopdracht al snel tientallen medewerkers vinden bij webbureaus, bedrijven als KPN, Versatel en UPC, maar ook multinationals als KLM en Philips. Zij variëren in baan van techneuten tot afdelingsbazen. Het aandeel Nederlanders bij OpenBC groeit het snelst.
Er zijn twee manieren om toe te treden tot sociale netwerken: zelf inschrijven of uitgenodigd worden. In de praktijk zit er weinig verschil tussen deze twee manieren van toetreding. Stel een duidelijk en puntig profiel samen. De meeste sociale netwerken vragen behalve om naam en e-mailadres ook om uw locatie en huidige en vorige werkgevers en opleidingen.
Bovendien kunt u aangeven bij welke onderwerpen uw persoonlijke en professionele interesses liggen. Hoe explicieter dit soort informatie is geformuleerd, hoe beter het ‘matchen’ van het profiel verloopt bij zoekopdrachten. Wat niet beschreven staat, kan niet gevonden worden.
Voordat u uw profiel gaat schrijven, is het raadzaam wat ‘persoonlijk boekenonderzoek’ te doen. Bedenk vooraf welke informatie u wilt publiceren over uzelf. Het is niet onverstandig dan al een kort persoonlijk profiel te schrijven.
Eén à twee beknopte persoonlijke alinea’s met tekst geven de lezer een heldere eerste indruk van de persoon met wie ze te maken hebben. Daarnaast is het handig na te gaan van en tot wanneer u bij welke werkgever zat en welke functie u daar bekleedde. Ook dat is voor potentiële zakenrelaties nuttige informatie om op voorhand te weten. Maak ook expliciet waarom u deelneemt aan het sociale netwerk.
Nu het profiel is aangemaakt en gevuld, begint het echte werk: het netwerken. Het profiel moet nu deel gaan uitmaken van netwerken van anderen. Dat is immers het kenmerk van sociale netwerken. Het is zaak om zorgvuldig het eigen netwerk op te bouwen. Onbezonnen te werk gaan levert te veel contacten op met te weinig toegevoegde waarde. Kletskousen kunnen hinderlijk zijn.
Zodra u bekenden gevonden hebt, klikt u naar het betreffende profiel. Knoppen op de pagina’s bieden de mogelijkheid om de geprofileerden aan uw netwerk toe te voegen. Bij OpenBC bijvoorbeeld, kunt u iemand eenzijdig toevoegen. De gecontacteerde kan u vervolgens ‘autoriseren’, waarna het een ‘wederzijds contact’ wordt. Bij LinkedIn daarentegen dient de gecontacteerde expliciet toestemming te geven om deel uit te gaan maken van uw netwerk.
Het is ook mogelijk verzoeken tot bemiddeling in te dienen, door op een daarvoor geijkte knop te klikken. Een bekende derde persoon wordt dan gevraagd te bemiddelen bij het contactleggen. Die vorm van communicatie brengt een zekere betrouwbaarheid en zakelijkheid met zich mee, te vergelijken met introducties tijdens borrels en congressen.
Linkedin.com biedt voorts de mogelijkheid om uw Outlook-adresboek te importeren. Zodra dat gebeurd is, kan het systeem gevraagd worden te zoeken welke Outlook-contacten lid zijn van LinkedIn. Bovendien biedt het bedrijf een downloadbare toolbar voor Internet Explorer, zodat er direct vanuit de browser naar contacten kan worden gezocht.
Wat gebeurt waar en wie organiseert het? Rondom internetagenda’s met vakgerelateerde gebeurtenissen vormen zich ook sociale netwerken. Het relatief onbekende Ryze.com biedt de mogelijkheid om naast profielpagina’s ook online agenda’s bij te houden. Hyves.nl doet hetzelfde, maar dan voor een jongere consumentendoelgroep.
Beide bedrijven zijn primair profielensites, maar meer privé dan zakelijk georiënteerd, al is het onderscheid daartussen steeds minder expliciet. Bedrijven of medewerkers die dergelijke groepsagenda’s structureel (aan)vullen, bereiken nieuwe doelgroepen.
Een andere optie is zelf vakagenda’s te maken en die in iCal-formaat beschikbaar te stellen, een algemeen geaccepteerd bestandsformaat voor digitale agenda’s.
De Amerikaans georiënteerde webdienst Meetup.com is een site om online bijeenkomsten te organiseren, iets dat ook kan via Yahoo’s Upcoming.org. Nederlandse gebruikers van Upcoming.org kunnen zich abonneren op de rss-feed van, bijvoorbeeld, ‘Amsterdam’ om geïnformeerd te worden over gebeurtenissen in de buurt.
Beroemd en berucht is Googles sociale netwerk Orkut. In eerste instantie veel gebruikt, totdat het berichtenverkeer onder gebruikers in sommige gevallen de spuigaten uit begon te lopen. Er was bijna sprake van ‘spam’.Wees daarom selectief in wie u op uw contactlijst accepteert.
Bij ‘netwerken’ loont het om laagfrequent contact te onderhouden met meerdere personen. Houdt voor ogen waarom u contact zoekt: opdracht of baan vinden of netwerken uit sociale overweging. Uit sociaalprofessionele overweging is het eveneens raadzaam om gericht deel te nemen aan discussies op specialistische weblogs, onder eigen naam. Zodoende ontstaat een ad hoc sociaal netwerk van specialisten.
Friendster.com
Hyves.nl
LinkedIn.com
Meetup.com
MySpace.com
Xing.com (voormalig OpenBC.nl)
Orkut.com
Ryze.com
Tribe.net
Upcoming.org
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond