Deel dit artikel
-

Spannende dag Facebook: voor EU-rechter?

Vandaag hoort Facebook of het in Oostenrijk wordt vervolgd voor het schenden van de Europese privacyregels. Tienduizenden Europeanen melden zich voor de massaclaim, waaronder drieduizend Nederlanders.

De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems hoort vandaag van de Oostenrijkse rechter of die de Europese zaak kan aannemen. Facebook vindt van niet, omdat het EU-hoofdkantoor in Ierland zit, Schrems denkt van wel.

Hij beschuldigt de profielensite ervan dat het op onrechtmatige wijze persoonsgegevens van Europese burgers naar de Verenigde Staten heeft verscheept. Er gelden speciale regels en eisen voor het verzenden van dit soort data van de EU naar de VS. Facebook zou zich hier niet aan houden. Bovendien zou het bedrijf een deelnemen aan het afluisterprogramma PRISM van de NSA.

Schrems neemt het al jaren op tegen Facebook. De rechterlijke uitspraken die er in het verleden waren, waren niet ongunstig voor het doel van de 27-jarige Oostenrijker. Facebook mengt zich echter consequent niet in de discussies en verwijst de zaak door naar hogere rechtbanken. De jonge activist schaart dat onder vertragingstechnieken. Die hinderen hem niet omdat het proces wordt gefinancierd door een advocatenkantoor dat in ‘class actions’ is gespecialiseerd.

Wat het aantal deelnemers aan de massaclaim betreft, is Nederland het nummer drie land (PDF). Er zijn enkel meer eisers uit Duitsland (5.750) en Oostenrijk (3.917). Er zijn meer 6, van de 34, landen waarin meer dan duizend burgers zich hebben aangemeld als belanghebbende.

Foto: Osamu Koneko (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond