Deel dit artikel
-

Spanning Amerikaanse internetbedrijven China loopt op

De druk op Amerikaanse internetbedrijven om een strenger China-beleid te voeren loopt op. Microsoft staat volgens de VS-overheid aan de verkeerde kant van de streep met mensenrechten en “houdt de tirannie in stand”.

In Amerika ontstaat een publiek debat over wat Amerikaanse bedrijven nog moeten tolereren om handel te drijven in en met China. Volksvertegenwoordigers nodigden gisteren verscheidene instanties uit om hun mening hierover te delen.

Go Daddy, een van ’s werelds grootste verkopers van domeinnamen, maakt bekend dat het geen nieuwe .cn-domeinnamen meer zal uitgeven. Dat is een eerste stap in het terugschroeven van activiteiten op de Chinese markt. Het bedrijf reageert daarmee op strengere regels om zijn handel te kunnen bedrijven in China. Go Daddy realiseert nog niet 1 procent van zijn omzet in het Verre Oosten.

Microsoft kreeg tijdens de politieke bijeenkomst de wind van voren. Het verwijt is dat het niets onderneemt om het schenden van mensenrechten tegen te gaan.

Computermaker Dell, de nummer drie van de wereld, was niet aanwezig op de hoorzitting maar liet bij monde van oprichter Michael Dell weten dat het zich wel bezint op zijn positie in China. Dell suggereerde aan de Indiase premier dat hij bereid is een stabielere omgeving te zoeken voor zijn Aziatische activiteiten. Dat zou ertoe kunnen leiden dat hij zijn fabrieken in China sluit en verhuist naar India. Formeel heeft de bestuursvoorzitter hier nog geen beslissing over genomen. Hij liet zijn PR-afdeling zojuist vertellen dat de Indiase premier loog toen hij Dells woorden parafraseerde.

Het afkoelen van de digitale relaties tussen Amerika en China werkt ook de andere kant op. De mobiele aanbieder China Unicom, met ruim 150 miljoen klanten, werkt niet meer met Google om diens zoekmachine in Android-telefoons te stoppen.

Amerikaanse bedrijven bezinnen zich op hun positie in China vanwege het standpunt dat Google daarover inneemt. Chinese hackers braken eind vorig jaar in op Googles systemen, steelden computercode en poogden in te breken op e-mailbussen. De reactie van de Chinese overheid was er een die tekenend is voor toenemende censuur en andere krampachtige houdingen die niet werkbaar zijn voor Westerse bedrijven.

Google besloot op basis van die ontwikkeling, ingezet na de Olympische Spelen van 2008, zijn .cn-site te sluiten en alle verkeer om te leiden naar zijn zoeksite in Hong Kong. Technisch gesproken is dat ook Chinees grondgbied, zij het met een vrijere politieke moraal. Niet Google maar de Chinese overheid filtert nu de zoekresultaten. Youtube, Blogger en Google Sites zijn zonder technische ingreep niet bereikbaar binnen de Chinese Muur.

Ook Google getuigde gisteren voor de politieke commissie. bepleitte dat zijn overheid de steun moet intrekken aan overheden die het internet censureren. Daarmee probeert Google zijn Chinese pleidooi tot ongehinderde openheid op te leggen aan andere overheden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond