Deel dit artikel
-

Spill Group met internationale 06-spellenportalen

Het Nederlandse Spill Group, dat internationaal spelletjesportalen exploiteert, sluit een distributieovereenkomst met de Europees werkende wederverkoper van mobiele spellen ShareWire. Spill Group laat zijn terughoudendheid voor mobiele spellen zachtjesaan varen en opent een apart internetdomein in verschillende landen voor jongeren tussen 16 en 25. Een onlangs gesloten overeenkomst met GlobalCollect moet ervoor zorgen dat belangstellende kopers niet voortijdig afhaken, een verschijnsel dat de mobiele spellenbranche teistert vanwege matige gebruiksvriendelijkheid.

De toonaangevende 3GSM-telecombeurs in Barcelona afgelopen februari was voor ShareWire de gelegenheid waarop het bedrijf zich, na 2 jaar voorbereiding, presenteerde aan de buitenwereld. Met financiering van zogeheten business angels bouwde de Haagse onderneming een hosting- en distributieplatform voor uitgevers van mobiele spellen en filmpjes.

Commercieel directeur: Rogier van Duyn: "De mobiele industrie wordt nog gedomineerd door 'walled gardens' als Vodafone Live en I-mode. Uitgevers zijn voor de distributie van mobiele spellen erg afhankelijk van die partijen. Via ons platform kunnen uitgevers direct verkopen en distribueren aan de consument, wij ontvangen daarvoor een kleine vergoeding. Spellenmakers hoeven enkel promotie voor hun werk te maken via internet of off line media als abri's of televisie." Vanaf 1 september kan ShareWire daar een volgend distributiekanaal aan toevoegen, de portalen van Spill Group uit Hilversum.

De bedrijven sloten een distributieovereenkomst bekend waarbij Spill Group, in Nederland uitbater van platformen als Spelletjes.nl, Spel.nl en Game.nl, de bezoekers van zijn sites gaat wijzen op de mobiele spellen uit de ShareWire-stal. Internetters die een mobiel spel willen spelen, worden doorverwezen naar een extern internetdomein. Op dat vooralsnog naamloze domein onderhoudt ShareWire onder witmerk een downloadwinkel. Consumenten hoeven enkel een premium sms te versturen om een downloadlink voor het spel te krijgen. Telefoons dienen WAP te ondersteunen, een voorwaarde om een mobiel spel voor download aan te kunnen roepen.

Binnen de nieuw gesloten overeenkomst, die in de afgelopen weken tot stand kwam, delen de speluitgevers, ShareWire en Spill Group de inkomsten. Noch Spill Group noch ShareWire zijn eigenaar van de spellen. Ze fungeren enkel als portaalsites en verspreiders op respectievelijk het vaste en mobiele internet. ShareWare is de distributeur van onder meer de mobiele spellen van Eidos UK en heeft titels als de Da Vinci Code en Carmageddon in het assortiment. Bovendien ontwikkelde het de mobiele filmsite voor Disney rondom de film Cars.

Rogier van Duyn van ShareWire, over de Europese 06-spellenmarkt: "We zijn actief in 12 Europese landen. Niet enkel met spellen maar ook mobiele siteontwikkeling, screensavers en video's. De landen waar men het meest mobiele spellen koopt, zijn Engeland, Scandinavië en Spanje. Gemiddeld kost een spel 4,50 euro." Reinout te Brake van Spill Group: "Ik ben altijd terughoudend geweest met mobiele spellen. Er worden erg veel games geïntroduceerd op dit moment en men begint ze steeds vaker te downloaden. Het afrekenmechanisme voor digitale spellen is in de regel nog niet goed en, op het gebied van mobiele spellen, de prijzen liggen nog hoog. Van ShareWire gaan we een select aantal titels verkopen, titels waarvan we verwachten dat ze een jonge doelgroep met geavanceerde telefoons aanspreken. Aansprekende titels, van bijvoorbeeld films, rechtvaardigen de hoge prijs."

De sites uit het Spill Group-netwerk verwerken dagelijks tussen de 1,5 en 2 miljoen unieke bezoekers. "Het is goed dat het nu slechter weer wordt, dat is bevorderlijk voor de bezoekersaantallen." Om de betaaldrempel te slechten, sloot het bedrijf vorige week een overeenkomst met GlobalCollect, een internationaal werkende leverancier van digitale kassa's. Te Brake: "Op het domein GameCollect.com openen we binnenkort een aparte site waar men per land de gangbare digitale betaalsystemen kan gebruiken. GlobalCollect verzorgt reeds de inning van speelgeld voor speluitgevers als Blizzard, CCP en Sony.

Zowel Spill Group als ShareWire is in private handen. Spill Group verwacht dit jaar een omzet te realiseren van circa 15 miljoen euro. ShareWire doet geen uitspraken over de financiën. Van Duyn: "We zijn momenteel in onderhandeling met nieuwe investeerders. Daarom doen we geen uitspraken over de omzet. Momenteel werken we kostendekkend. Met het geld van de nieuwe investeerders willen we een kantoor in de Verenigde Staten openen. We exporteren onze kennis over mobiel entertainment. Daar zijn we hier verder mee dan Amerikaanse partijen." Het bedrijf is op zoek naar een relatief kleine investering, hooguit 5 miljoen euro. Het geld zal worden aangewend om gekwalificeerd lokaal personeel aan te trekken.

Beide bedrijven zijn actief op de Aziatisch markt, waar de prijzen per spel lager liggen maar het aantal gebruikers en de spelintensiteit hoger is. Spill Group exploiteert onder ander het portaal Game.com.cn.

ShareWire is opgericht door Ivo Wentholt, een vroege medewerker van Lost Boys die later ID Gaming begon. Spill Group is in handen van twee aandeelhouders. Het winstgevende Spill Group is niet op zoek naar externe financiering, maar wordt regelmatig benaderd door investeerders die de forse groei van de spellenmarkt onderkennen. Te Brake: "In Nederland willen we een vierde portaalsite beginnen, een voor kinderen tussen de 3 en 8 jaar. Dat moet een niet-commercieel portaal worden, in de zin dat er geen grote reclames op verschijnen. Op die site willen verfijnder werken. Ja, zoiets als Ohra met Eckky doet."

Deel dit bericht

2 Reacties

Jacques Prenom

Gezien de recente ontwikkelingen in deze markt (we weten allemaal waar ik het over heb) lijkt het me geen onzinnig idee om iets vaker de schedel te krabben wanneer het gaat om meervoudige segmentatie! Gelukkig weet Mirjam hier wel raad mee.

Lucas

Wie http://www.playagame.nl of http://www.2game.nl van me wil overnemen mag me Skypen: tera.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond