Deel dit artikel
-

Sporter kan nauwelijks meer zonder app

Apps en activity trackers worden steeds meer gemeengoed tijdens het sporten. Hardlopers en wielrenners maken veelvuldig gebruik van apps, vooral Runkeeper is in Nederland populair. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.020 Nederlandse consumenten, dat vandaag is gepubliceerd.

Sportend Nederland doet vooral aan wandelen, zwemmen, fitnessen, hardlopen en wielrennen. Bij wandelen, hardlopen en wielrennen hebben apps en activity trackers inmiddels hun plek veroverd, constateert Multiscope.

De bekendste apps onder sporters zijn Hardlopen met Evy (36 procent), Runkeeper (34 procent) en Runtastic (20 procent). De bekendste activity trackers zijn Nike FuelBand (12 procent), Garmin Vivofit (9 procent), Jawbone en Fitbit (beide 7 procent).

De helft van de hardlopers (46 procent) gebruikt een app bij het hardlopen. Bij 35 tot 50 jarige hardlopers is appgebruik het populairst. Een kwart van de wielrenners gebruikt apps en een op de tien wandelaars gaat erop uit met een app.

Het gebruik van apps motiveert en stimuleert sporters, geeft ze inzicht in de prestatie en is een leidraad voor de ontwikkeling, zo geven respondenten aan.

Voor een aantal sporters zijn bepaalde apps onmisbaar geworden. Een op de acht gebruikers van Runkeeper zegt niet meer zonder deze app te kunnen.

Sportapps bieden over het algemeen de mogelijkheid om sportprestaties te delen op social media. Het delen van sportprestaties is populairder onder mannen (20 procent) dan onder vrouwen (12 procent). Het delen van foto’s en routekaartjes is het meest populair. Mannen delen vaker dan vrouwen grafieken van hun activiteiten.

Deel dit bericht

7 Reacties

Rik ten Wolde

Geloof er werkelijk waar niets van dat wielrenners Runkeeper als meestgebruikte app zouden hebben. Bijna iedereen om mij heen gebruikt Strava. De steekproef zal vast ‘representatief’ zijn, maar dan zit dit in de 10% die dan niet hoeft te kloppen volgens het betrouwbaarheidsinterval. Of de onderzoeksopzet deugt gewoonweg niet.

Enfin: op dit moment vind er een live twitterpoll plaats om dit te toetsen onder wielerliefhebbers https://twitter.com/hetiskoers/status/578447049726775296

Tom

Ik geloof er ook werkelijk niets van, dat runkeeper en evy onder de hardlopers het meest populair is. Werkelijk niemand in mijn runners scene gebruikt dit.

Multiscope

De steekproef is inderdaad representatief voor Nederland. Mogelijk heeft het fanatisme waarin iemand de sport beoefend invloed op de keuze voor een app. We hebben dit in ons onderzoek buiten beschouwing gelaten.

Mart

@Tom,

Daarover verschillen meningen, bijna alle vrouwelijke kennissen van mij die hardlopen gebruiken (of: gebruikten, toen ze ermee begonnen) Evy als hulpmiddel.
Datzelfde geldt voor Runkeeper trouwens.
Zelf ben ik ermee gestopt omdat mijn GPS te gaan zorgde voor afgebroken of onlogische waarnemingen.

Mij klinken deze cijfers niet gek in de oren.

Mart

te gaan = te vaak, excuus

Nick

Ik geloof deze resultaten wel. Hoewel in mijn hardlopers-kennissenkring niemand Rennen met Evy gebruikt, telt een huismoeder die één keer per week 3km rent natuurlijk net zo vaak mee als een fanatieke marathonloper.
Gebruik zelf Runtastic. Vind het wel motiverend om te zien hoe ik vooruit ga.

Danny Riekerk

Er is sinds een paar maanden een nieuwe app bijgekomen. Namelijk de Fundrunner app. Hiermee kan je bewegen en tegelijk goed doen want jouw kilometers kan je omzetten in een donatie naar een goed doel. Kijk eens op de website wat je er allemaal mee kunt doen. Download de gratis app en loop met je hart!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond