Spotzer veel meer gericht op strategie

Spotzer beloofde met de inzet van internet tot een efficiënt reclamebureau te komen dat met lage prijzen voor spotjes het midden- en kleinbedrijf zou kunnen aanspreken. Daarin slaagt Spotzer tot op heden, maar het kale concept waarmee het begon, is inmiddels flink opgepoetst.
Spotzer, het internationale reclamebureau dat zich richt op tv-reclameproductie voor het MKB, maakte vanmorgen bekend dat ze voortaan ook werkt met de Red One Camera van Red. Sommigen zien dit als een revolutionaire camera daar voor het eerst 35mm-kwaliteiten worden gecombineerd met de voordelen van digitaal.
Volgens Thed Lenssen, medeoprichter van Spotzer, kan zijn bedrijf nu, gezien het bekorten van de productietijd, video’s maken voor de helft van wat het normaal gesproken kost. In Cannes maakte Spotzer in drie dagen dertig commercials met de camera. Die is gehuurd via Cam-a-lot dat vijf Red One camera’s heeft aangeschaft.
Maar hoe gaat het eigenlijk met Spotzer? We stelden een aantal vragen aan de baas in Amsterdam, Andrew Klein.
Hoe pleegt u marketing?
Klein: "We richten ons met eigen verkopers in de landen zelf eerst op Nederland en de Verenigde Staten. We maken ook een begin met het aanbieden van onze diensten via partners. Zo sloten we een overeenkomst met European Directories [eigenaar van De Telefoongids en ook aandeelhouder van Spotzer, red]. Maar we gaan ook met andere reclame- en mediabureaus en marketingconsultants samenwerken om ons draagvlak te verbreden."
Wat zijn de verschillen in response op Spotzer tot nu toe in de Verenigde Staten en in Nederland?
Klein: "De markten verschillen zeer, maar bieden elk hun eigen kansen. In de Verenigde Staten is tv-reclame voor lokaal en regionaal opererende bedrijven veel verder gevorderd. We hoeven daar dus minder uit te leggen aan potentiële klanten. Maar aan de andere kant is er dus veel meer concurrentie van de in-house verkooporganisaties van de lokale tv-stations.
In Holland komt lokale televisie nu snel op met onder meer RTL en SBS. Tot op heden was het vooral op de tv-kabel te zien, maar weinig bekend en bemind onder de kijkers.
Een verschil is ook dat je in de Verenigde Staten enkele ‘early adopters’ hebt van video op het web, maar dat zal in andere gebieden ook snel worden opgepakt."
Wat is er operationeel aangepast in de eerste 18 maanden?
Klein: "Eerlijk gezegd, heel veel. Maar dat had ik ook verwacht, want start-ups hebben zelden direct de juiste strategie te pakken of komen zelfs maar in de buurt.
Het belangrijkste dat we hebben geleerd, is de noodzaak om voor onze klanten een uitgebreid voorstel te maken voor het adverteren. Dat bevat niet alleen de creatieve oplossing, dat wil zeggen de reclame zelf, maar ook een goed gefundeerd mediaplan voor alle inkoop. We besteden nu veel meer tijd dan in het begin om zo’n compleet strategisch plan op te stellen voor onze klanten.
Dat bindt meer klanten aan ons, want de kans op succes neemt toe naarmate je klanten beter helpt met de effectiviteit van de reclame. In het begin waren we vrij eenzijdig gericht op de selectie van de juiste reclame bij het juiste product, en daar kwam dan soms nog een mediaplan achteraan. Nu beginnen we met de strategische doelstellingen."
Sluiten televisie en video op het web nauw op elkaar aan?
Klein: "Nee, tv-formats verschillen ontzettend van online formats. We zijn er steeds scherper op om de uiting goed bij het medium te laten passen. Ook in het algemeen leren we snel bij over kwaliteit en effectiviteit.
Onder de streep betekent dit dat we betere reclame maken voor minder geld dan in het begin. Dat is toch de bottom line van het bedrijf en de reden van oprichting: de markt voor tv-reclame en webvideo verbreden door prijzen te verlagen met een goede kwaliteit."
Met de ‘reclamefabriek’ Spotzer Studio wilde u de creativiteit aanboren in de markt door derden de gelegenheid te geven om spots of onderdelen daarvoor te leveren, en ook een ‘community’ bouwen. Dit lijkt een moeilijke zaak?
Klein: "De belangstelling hiervoor is overweldigend. Duizenden creatieve geesten hebben zich gemeld. Maar we kunnen natuurlijk niet direct iedereen inzetten en betalen. Dat kost de nodige tijd, dus moeten we de verwachtingen temperen. Het relationship mangement-systeem werkt nu goed en ook de opbrengstdeling. Ik denk niet dat er bij de 500 spots die we tot nu toe hebben gemaakt er eentje is die volledig zonder de inbreng van buiten is gemaakt.
Wel blijkt dat je niet volledig virtueel kunt werken via alleen communicatie via de website. Ze melden zich wel via de website, maar daarna hebben we ook intensief overleg over de bijdrage die externen leveren aan onze productie."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond