Deel dit artikel
-

‘Steeds meer betaalde muziekdownloads’

Legaldownload.net uit Utrecht, een platform waar artiesten wereldwijd een digitaal platform hebben, hielp zijn leden in 2008 enkele tienduizenden liedjes te verkopen.

“Toen we begonnen in 2004 hing er nog een zweem van illegaliteit rondom de term ‘muziek downloaden’. Door de komst van iTunes werd het echter steeds gebruikelijker om te betalen voor muziek. Dat merken we goed”, aldus Willem Bontrup die het bedrijf met zijn broer Teun oprichtte.

Hoeveel omzet Legaldownload in 2008 draaide, houdt de jonge ondernemer voor zich. “We kunnen er van leven”.

Om toch enig beeld van zijn activiteiten te geven: “We hielpen enkele tienduizenden liedjes te verkopen voor de 11.000 artiesten die zich bij ons aansloten. Voorts werken we nu met 950 platenmaatschappijen en 850 radiozenders”. Die radiozenders kunnen gratis uit de Nederlandse database putten voor hun uitzendingen.

Minder bekende artiesten gebruiken de site om hun werk naar te uploaden. Zij kunnen vervolgens een eigen downloadwinkeltje inrichten en die op hun eigen site hosten. “Onze artiesten hébben al fans. Nu hoeven ze niet per se cd’s te drukken om hun werk te verspreiden. Bovendien tellen onze downloads mee in de telling van de hitlijsten in Nederland, België en Duitsland”. Voor die laatste optie betaalt een artiest 99 euro per jaar.

Radiozenders kunnen uit de database putten om liedjes te vinden. Eerder deze week ging de website in een nieuw jasje online. De interface is eenvoudiger geworden om de drempel voor artiesten te verlagen om muziek in te sturen.

“De volgende stap is ons aanbod te integreren in iTunes. Daarnaast willen we ons actiever gaan richten op de Duitse markt”.

Foto: rossinabossio (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond