Deel dit artikel
-

Stemming over ‘Antispamwet’ wellicht begin 2004

De Eerste Kamer behandelt dinsdag het wetsvoorstel Wet implementatie Europees regelgevingskader voor de elektronische communicatiesector, beter bekend als de anti spamwetgeving. Wanneer het wetsvoorstel, dat al eerder al door de Tweede Kamer werd goedgekeurd, wordt aangenomen, kan het met een publicatie in het Staatsblad officieel in werking treden.

Er zal morgen echter nog niet meteen over het wetsvoorstel gestemd. Eerst vindt een zogenoemd vooronderzoek plaats in de Eerste Kamercommissie. De diverse fracties kunnen dan nog eventuele bezwaren inbrengen. Alexander Singewald van Singewald Consultants, die de Nederlandse Direct Marketing industrie adviseert over de nieuwe wetgeving, gaat er van uit dat de stemming begin januari zal plaatsvinden. "Brussel heeft Nederland onder druk gezet om de Europese richtlijn op dit gebied snel te implementeren."

Belangrijk in het nieuwe wetsvoorstel is dat er een opt in regime gaat gelden voor e mail en SMS berichten aan consumenten. De verzender moet kunnen bewijzen dat er voorafgaande toestemming is verkregen van de abonnee. Bedrijven mogen elkaar nog wel ongevraagde reclame sturen, behalve als zij daar expliciet bezwaar tegen maken.

Nederland loopt samen met Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Luxemburg, Finland, Portugal en Zweden achterop met de implementatie van de Europese richtlijn op dit gebied. Alleen Ierland, Oostenrijk, Italië, Engeland, Denemarken, Spanje en hebben de Europese richtlijn overgenomen. In Engeland, dat afgelopen donderdag zijn antispam wetgeving introduceerde, gaat The Office of the Information Commissioner het toezicht regelen. Deze organisatie kan boetes tot 5000 pond uitdelen. Een veel strengere anti spam wetgeving is in Italië van kracht geworden. Spammers kunnen daar rekenen op gevangenisstraffen tot 3 jaar.

De Europese wetgeving zal geen einde maken aan de grote hoeveelheden spam, aangezien het grootste gedeelte van de ongewenste reclame vanuit de VS wordt verstuurd, veelal via slecht beveiligde computers in China en Korea. Het Amerikaanse Congres is echter op 9 december akkoord gegaan met een wet die ongevraagde commerciële e-mail aan banden moet leggen. Het Huis van Afgevaardigden stemde unaniem in met het wetsontwerp dat de Senaat al met 97 tegen nul stemmen had aangenomen.

De nieuwe wet verplicht verzenders van commerciële e-mail onder meer een geldig afzenderadres te vermelden. Misleidende onderwerpaanduidingen zijn verboden. De ontvangers moeten daarnaast de mogelijkheid hebben om zich af te melden. President Bush zal de antispamwetgeving vermoedelijk nog voor het kerstreces ondertekenen. De nieuwe federale wet heeft voorrang op reeds aanvaarde antispamwetten van diverse staten, waaronder Californië.

Vorige week is er in de VS een eerste spammer gearresteerd onder de strenge anti antspamwetgeving van de staat Virginia. James Jaynes (29) alias Gaven Stubberfield, de nummer 8 op de wereld top 10 van spammers, werd in North Carolina opgepakt voor het versturen van meer dan 10.000 spamberichten per dag via de netwerken van America Online. Jaynes kan maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond