Deel dit artikel
-

Sterke groei contactloos betalen

Contactloos betalen blijft hard groeien. Dat blijkt uit metingen van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Contactloos betalen aan de kassa, met betaalpas en mobiele telefoon, groeide in 2016 met gemiddeld 10 procent per maand. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan een half miljard contactloze betalingen gedaan. In september werden 65 miljoen contactloze betalingen gedaan, meer dan één op iedere vijf pinbetalingen in die maand.

Waar eerst vooral kleine bedragen werd betaald tot en met 25 euro (zónder pincode), gaan de bedragen nu al vaak boven de 25 euro uit. In 2015 was 5 procent van alle contactloze betalingen voor bedragen boven 25 euro. In de eerste helft van 2016 is dat aandeel al met meer dan de helft toegenomen, tot 8 procent.

De meeste contactloze betalingen vinden bij supermarkten plaats: 45 procent van het totaal. De catering, waaronder bedrijfskantines, en verkoopautomaten, bijvoorbeeld voor snoep, snacks en frisdrank, nemen bijna een vijfde van alle contactloze betaaltransacties voor hun rekening. Parkeergarages en parkeerterreinen zien het aantal contactloze betalingen snel groeien naarmate daar meer contactloze automaten in gebruik worden genomen.

Deel dit bericht

5 Reacties

bert

Het is een beetje gedwongen. De nieuwe automaten zijn traag als stront voor klassieke PIN betalingen en vragen extra handelingen. Bij zo’n hardwired klassieke pinautomaat ben je met PIN net zo snel.

ferdinandes

Onzin, contactloos is veel sneller doordat je je pasje niet in een gleuf hoeft te stoppen en daardoor veel minder frictie. Daarnaast wordt betalen leuker doordat je visuele feedback krijgt dat je het goed doet.

Voor mij is vooral onbetaalbaar dat ik nu kan betalen met mijn mobiele telefoon. Ik gebruik mijn pasje alleen nog bij winkels waar geen contactloos betalen mogelijk is zoals tankstations en dat valt erg tegen als je contactloos gewend bent, zeker ook omdat je met je mobiel je portomonnee niet meer hoef te pakken (die ik daarom ook steeds vaker vergeet)

Peter

Nu nog ondersteuning voor ApplePay in Nederland, in plaats van apps per bank om hetzelfde wiel weer opnieuw uit te vinden, en ook mogelijkheid tot gebruik van de mobiele telefoon als opvolger van de OV chipkaart, ID kaart en Rijbewijs.

ferdinandes

Apps per bank zijn veel fijner, daar gebeurt je betaling. Apple pay is leuk, maar dan betaal je elke transactie ook een klein bedrag aan apple. Apple moet gewoon zijn nfc chip openstellen voor andere partijen.

Als je gaat wachten totdat apple pay in Nederland is, mag je vervolgens gaan wachten op elk systeem/winkel dat beschikbaar wordt voor apple pay, terwijl met de bankintegratie elk apparaat dat geschikt is voor contactloos betalen ook geschikt is voor mobiel betalen. Los daarvan: maar een kleine minderheid heeft een iphone, dus daarmee laat je de meeste mensen in de kou staan en/of moet je ook weer een integratie regelen voor android pay, samsung pay, LG pay etc…

de weerd

kan ik in apeldoorn op parkeerplaatsen met mijn bankpas contactloos betalen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond