Deel dit artikel
-

Stichting Spamvrij opgeheven

De Stichting Spamvrij, de autoriteit op het gebied van Nederlandse spam, is wegens gebrek aan baten opgeheven. De activiteiten gaan echter gewoon door, zo laten de initiatiefnemers in een reactie weten.

De stichting werd vorig jaar april opgericht toen de hosting provider de website spamvrij.nl na dreigementen uit de lucht had gehaald. Tegelijkertijd werd het takenpakket verbreed. Providers en bedrijven die hun anti-spambeleid wilden verbeteren deden een beroep op de stichting.

De tijd die moest worden besteed aan het voorlichten en assisteren van derden nam echter aanzienlijk toe. Dat leverde volgens de stichting een onhoudbare situatie op. Bovendien gingen die werkzaamheden ten koste van het analyseren van spam en het traceren van spammers.

De stichting Spamvrij.nl heeft geprobeerd financiële steun te vinden om haar werk voort te zetten. De genereuze donaties van BIT en XS4ALL waren echter niet toereikend. Daarmee is de stichting aan haar eigen succes ten onder gegaan, zo schrijven de initiatiefnemers in een reactie.

De noodzaak van het werk is echter niet verdwenen, zo stelt Spamvrij. Om de verworven kennis te behouden zal het project Spamvrij blijven voortbestaan. De organisatie zal zich nu voornamelijk gaan richten op onderzoek en analyse van de door Nederlandse organisaties verzonden spam.

Overigens is het aandeel van Nederlandse spam door de nieuwe Telecommunicatiewet al flink teruggelopen. Het aantal spamruns dat wordt verzonden door Nederlandse organisaties, is gedaald van gemiddeld zes per dag naar ongeveer twee per dag.

Deel dit bericht

4 Reacties

Klaas de Boer

misschien even je titel aanpassen?

hans

Heel jammer. EZ geeft geloof ik 1 miljard uit aan innovatiesubsidies waar marktpartijen niks inzien. Waarom nou niet zo'n club een paar ton subsidie te geven zodat je laat zien dat je als overheid serieus bezig bent met het creeren van een betrouwbare omgeving om zaken te doen.

Anders Floor

De overheid heeft de verantwoordelijkheid voor het afhandelen aan spamklacht onlangs aan de OPTA toegewezen. Zie http://www.spamklacht.nl Het zou daarom vreemd zijn als ze een particulier initiatief zouden sponsoren, een intiatief dat nota bene weinig anders kan uitrichten dan spamruns in een database stoppen. De probleemgevallen liggen daar allesbehalve wakker van, geven gewoon de digitale vinger en gaan door met waar ze mee bezig waren. Een incidenteel succesverhaal kan dat niet verhullen. Als je als overheid geld besteedt aan het tegengaan van spam, geef het dan uit aan een instantie die daadwerkelijk sancties kan opleggen. Een paar stevige boetes zal meer helpen dan jarenlang voorlichting geven en lobbyen. Dat er bij OPTA veel aan de bureaucratische strijkstok zal blijven hangen geloof ik best, maar dat is een ander verhaal.

hans

@Anders Floor: gedeeltelijk mee eens, maar in Nederland worden er zoveel particuliere organisaties van subsidie voorzien. Of het effectief is wat de stichting spamvrij doet is de vraag, maar je geeft als overheid wel het juiste signaal af.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond