Deel dit artikel
-

‘Streng zijn met privacy levert nieuwe klanten op’

Bedrijven die streng zijn met privacy jagen klanten niet weg, maar tonen zich als attente hoeder van klantdata. Dat levert juist positieve aandacht en soms zelfs nieuwe kopers op.

Het beschermen van persoonlijke gegevens van consumenten wordt veelal gezien als een noodzakelijk kwaad dat de wet dicteert. Zoals de discussie rondom cookiewalls bijvoorbeeld laat zien, worden er geen schoonheidsprijzen mee gewonnen. Privacyregels lijken eerder lastig dan nuttig.

Nieuw onderzoek laat echter zien dat streng en transparant omgaan met klantgegevens juist nieuwe klanten kan opleveren. De crux zit ‘m in de wijze waarop met de consument wordt gecommuniceerd en in welke mate deze het idee van controle ervaart.

Vandaag op de eerste dag van digitale marketingbeurs DMEXCO in Keulen presenteert Google ‘Privacy by design: the benefits of putting people in control’. Dat is het rapport van een onderzoek dat Ipsos in juli 2022 uitvoerde in Europa onder 20.000 respondenten.

“Marketingactiviteiten sorteren meer effect als consumenten meer controle over hun eigen data ervaren. Het verhoogt significant de merkvoorkeur en het vertrouwen.” Bespeurt men die controle niet, dan slaat de houding vrij snel om in wantrouwen.

Een positieve privacy-ervaring zorgt er zelfs voor dat tussen de 32 en 44 procent van de consumenten niet het merk kiezen dat hun eerste voorkeur heeft, maar het tweede. Actief en transparant hoeden over klantgegevens levert merkvoorkeur op. Dat kan sterker wegen dan bijvoorbeeld kortingen of andere financiële voordeeltjes waarmee bedrijven schermen.

Google splitst de afzonderlijke privacy-elementen en hun waardes als volgt op:

Reclame wordt als tien procent relevanter ervaren als men weet dat de adverteerder zich inzet om controle te geven over de privacy-instellingen.

Het onderzoek gaat uit van een beeld waarbij bedrijven actief klantdata blijven verzamelen en gebruiken. Consumenten lijken echter steeds minder happig op het delen van privé gegevens als dat niet hoeft. Die houding ligt aan de basis van het gebruik van adblockers en het actief weren van trackers uit bijvoorbeeld Safari en Firefox. Op dat punt is Chrome een tijdrekker. Niet in het minst omdat het adverteerders en hun bureaus geen afscheid durven nemen van 3rd party data en gedragsgebaseerde reclame.

Foto: sebilden (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Eric Ariëns - Lumiq Benelux

Ben van mening dat bedrijven nog veel te weinig doen om privacy van klanten beter te beschermen. We tracken klanten hele dag (iets wat meeste mensen niet willen) en proberen steeds weer om strengere privacy regels heen te bouwen. Het wordt tijd dat we als vakmensen luisteren naar onze klanten. We zeggen vaak dat we weten wat de klant wil maar handelen er niet naar. Daarom zijn wij bij lumiq al jaren 100% privacy safe. Toch halen we prima resultaten ondanks dat we geen cookies plaatsen voor verzamelen klantdata bij onze advertisingdistributie. Het kan dus prima

Remco Bron - Resono

Ik kan dit onderzoek uit eigen ervaring onderschrijven. Juist door de focus te leggen op dataprivacy en daarmee ook heel duidelijk de grenzen te bepalen en te bewaken kunnen wij het verschil maken op het gebied van druktemetingen, attributie en effectmeting van marketing campagnes. Je ziet dat onze klanten en partners daar steeds vaker bewust voor kiezen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond