Deel dit artikel
-

Dutch Startup Association: laat startups en scale-ups niet de dupe worden van nieuwe Europese regelgeving

De Dutch Startup Association plaatst kritische kanttekeningen bij de voorstellen van de Europese Commissie wat betreft de Digital Services Act en Digital Markets act, die vooral de macht van grote techplatforms moeten indammen.

Door te veel obstakels op te werpen voor start-ups en scale-ups, zoals bijvoorbeeld restrictieve regelgeving voor platforms die content van derden hosten, zullen op groei gerichte bedrijven weggejaagd worden en zich elders vestigen, vreest de Dutch Startup Association.

Het is volgens de belangenclub goed dat Europa maatregelen treft voor een concurrerend digitaal landschap, maar het is lastig te voorspellen hoe hard bedrijven kunnen groeien en die groei mag niet te vroeg worden ingeperkt.

De Europese regels gaan gelden voor platforms met minstens 45 miljoen Europese gebruikers.

In het verleden is op vele grenzen al een verkeerde inschatting gemaakt. IBM dacht ooit dat de wereld aan 5 computers genoeg gehad en Microsoft vond 637 Kb geheugen genoeg voor iedereen. Getallen veranderen snel in het digitale tijdperk.

‘Ik zou het zorgelijk vinden als een succesvol bewezen platform als het Nederlandse TicketSwap straks beperkt wordt in een gooi naar grootste Europees speler,’ zegt voorzitter Lucien Burm.

Eerder liet de Dutch Startup Association, samen met partners Allied for Startups, Techleap.nl en StartupAmsterdam, weten dat nieuwe regelgeving geen rem mag zetten op innovatie.

Het kan overigens nog jaren duren voordat de regelgeving, die eerst nog door het Europees Parlement moet worden beoordeeld, ook werkelijk van kracht wordt.

De betrokken Nederlandse ministeries gaan de voorstellen de komende periode uitgebreid bestuderen en beoordelen. In een eerste reactie stelt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) dat de voorstellen van EU-commissarissen Vestager (digitalisering, mededinging) en Breton (interne markt) goed aansluiten bij de Nederlandse positie.

De DMA bevat bijvoorbeeld duidelijke verboden en verplichtingen voor grote platforms. Ondernemers die voor het aanbieden van hun producten hiervan afhankelijk zijn, worden zo beter beschermd. Ook kunnen innovatieve start- en scale ups beter met de grote platforms concurreren.

De EU-voorstellen verbeteren de moraal van de markt en stellen kaders aan spelers van buiten én binnen de EU, stelt Keijzer. Wel is ruimte voor maatwerk noodzakelijk om die doelen daadwerkelijk te bereiken en op snelle veranderingen te kunnen inspringen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond