Techmiljonairs financieren steeds vaker media en wetenschap

Techmiljonairs drukken steeds vaker hun stempel op het medialandschap en de wetenschap. Werd vandaag bekend dat Amazon CEO Jeff Bezos de Amerikaanse krant The Washington Post gaat overnemen, de gisteren in Londen gepresenteerde hamburger van kweekvlees kwam mede tot stand dankzij een bescheiden bijdrage van Google-miljardair Sergey Brin.
Brin betaalde 250.000 euro voor het project, dat wordt geleid door de Nederlandse wetenschapper Mark Post van de Universiteit van Maastricht. De hamburger bestaat uit veertig miljard cellen die in een laboratorium zijn gekweekt uit stamcellen van een koe.
Brin (wiens vermogen op 20,4 miljard dollar wordt geschat) verscheen gisteren tijdens de presentatie in Londen in een video om duidelijk te maken dat hij is begaan is met dierenwelzijn en het milieu. Of Brin zal blijven investeren, moet nog blijken. De kosten voor een proeffabriek worden geschat op zo’n honderd miljoen euro.
Net als Bezos heeft ook Brin diverse potjes op het vuur staan. Samen met regisseur James Cameron wil hij asteroïden gaan ‘melken’ en Brin is een investeerder in Space Adventures, die reizen naar de Maan wil organiseren.
De bemoeienis van techmiljonairs met (al dan niet excentrieke) wetenschapsprojecten en mediabedrijven wordt vanzelfsprekend niet door iedereen toegejuicht. De journalistieke onafhankelijkheid van The Washington Post komt ongetwijfeld onder druk te staan als Bezos de scepter gaat zwaaien over de krant. Kritische artikelen over Amazon of Bezos worden al gauw ongemakkelijk, zelfs met dichtgetimmerde redactiestatuten. Bezos heeft overigens benadrukt dat journalistiek een ‘kritische rol speelt in een vrije maatschappij’ en de werknemers hun lezers moeten dienen, niet de eigenaren van de kant. Aan de andere kant: met geld is alles te koop, ook lastige kranten.
Opvallend is dat Bill Gates als rijkste man ter wereld zijn fortuin veel voorzichtiger beheert. Ook in het verleden bleven privé-investeringen beperkt tot Corbis (foto’s) en de Codex Leicester, een manuscript van Leonardo Da Vinci. Daarvan verscheen prompt een DVD.
Gates heeft zich inmiddels volledig toegelegd op filantropie via de Bill & Melinda Gates Foundation en nagenoeg alle investeringen hebben betrekking op welzijn en armoedebestrijding. Een dezer dagen werd bekend dat Gates een belang had opgebouwd in het in Amsterdam genoteerde Egyptisch bouw- en kunstmestbedrijf Orascom Construction Industries (OCI). Recentelijk nog bood Gates een ton voor een supercondoom die ervoor moet zorgen dat de laatste taboes omtrent het gebruik van voorbehoedssmiddelen gaat verdwijnen.
In Nederland is het Michiel Mol (Lost Boys International) die een ruimtevaartproject is begonnen, Space Expedition Curaçao. Eerder verloor hij dertig miljoen euro met een belang in autofabrikant Spyker.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Wim Plevier
Kritische kanttekening richting Sergey Brin:
Hoe mix je begaan zijn met het milieu met investeren in reizen naar de Maan??