Deel dit artikel
-

Telecom Insights: ‘Leg één Nederlands 5G-netwerk aan’

Nederland zou moeten streven naar één Nederlands 5G-netwerk. Dat betoogde Jan-Piet Nelissen, partner bij Deloitte, vandaag op het congres Telecom Insights, dat virtueel vanuit de oude gevangenis van Utrecht kwam.

Door te gezamenlijk te investeren in één landelijk dekkend 5G-netwerk zouden telecomoperators tijd en geld kunnen besparen, betoogt Nelissen. Daarnaast wijst Nelissen op de beperkte inkomsten die mobiele netwerken vandaag de dag opleveren. Ook is de impact op de publieke ruimte minder groot.

Nelissen heeft zijn plannen al doorgesproken met experts uit de telecomsector, en die staan ervoor open om hier over na te denken.

Vergezocht is het plan natuurlijk niet. Treinen rijden over één spoor dat door ProRail wordt beheerd en het elektriciteitsnet, beheerd door een vijftal netbeheerders, is al jaren gescheiden van de partijen die stroom verhandelen.

Reden voor de plannen is dat Nederland veel meer zou moeten investeren in toepassingen, iets waarover alle sprekers op het congres het eens leken te zijn.

Eric Kuisch (Eurofiber) vindt dat Nederland sneller aan de slag zou moeten gaan met de snellere frequenties die nog onder de hamer moeten komen. “Dat heeft Korea ook gedaan, die zijn jaren geleden al begonnen met experimenten, andere landen zijn daar toch veel sneller mee.”

Diverse sprekers concludeerden vandaag dat uitdagende zakelijke toepassingen niet meteen voor het oprapen liggen.

Aangezien het 5G netwerk nog in aanbouw is, en in de toekomst nog aangepast moet worden, is het volgens Nelissen het moment om over een gezamenlijke infrastructuur na te denken.

Maar Tim Poulus (Telecompaper) plaatste kritische kanttekeningen bij de plannen. “Internettoegang is als je het over vaste net hebt niet onderscheidend meer, maar 5G is meer dan internet. Als er klanten zijn die fancy toepassingen wensen, zouden ze nog maar bij een monopolist terecht kunnen.”

Er is ook niet één vast netwerk. Glasvezel en kabel concurreren met elkaar, ondanks het feit dat glasvezel voor meerdere partijen toegankelijk is. “KPN kan wel zeggen: VodafoneZiggo, maak lekker gebruik van ons netwerk, maar dat gaan ze nooit doen.”

Ook Poulus vindt versnelling van de ontwikkeling van 5G een absolute noodzaak: “4G loopt vol, we hebben 5G hard nodig.”

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond