Deel dit artikel
-

Telecompaper congres: Tv en vast internet geen grote noodzaak meer

Consumenten bundelen nog steeds graag telecomproducten, maar de voorkeuren verschuiven wel. Dat blijkt uit onderzoek dat Telecompaper tijdens zijn jaarlijkse (virtuele) congres heeft toegelicht.

44 procent hoeft in principe geen televisie meer in de bundel, ze kijken liever Netflix of andere online videodiensten. 37 procent geeft zelfs al aan dat ze zelfs geen vast netwerk meer nodig hebben en met het snellere 4G of 5G wel uit de voeten kunnen. Door de toenemende onbeperkte mobiele abonnementen met steeds hogere downloadsnelheden vervaagt het onderscheid met vast internet. “De trend is die van meer naar minder,” aldus Ed Achterberg, CEO van Telecompaper.

Toch hebben veel Nederlandse huishoudens nu nog vast en mobiel bij dezelfde aanbieder ondergebracht, hoofdzakelijk om kosten te besparen.

Telecom Insights 2020 gaat net als een jaar geleden vooral over 5G. Ook hier heeft het bureau uit Houten onderzoek naar gedaan. De zorg voor straling blijkt nauwelijks te leven onder consumenten, al komt dit wellicht ook omdat nog maar weinig Nederlanders 5G hebben. Minder dan 1 procent, zo schat telecomexpert Eildert van Dijken van Strict.

De negatieve publiciteit rond 5G is de consument wel opgevallen, zeker naar aanleiding van het in brand steken van zendmasten. Een groot deel vindt dat de overheid betere voorlichting zou moeten geven.

2020 is voor 5G een overgangsjaar, waarin voor consumenten en de zakelijke markt nauwelijks iets is veranderd. Over een aantal jaren ziet de markt er naar verwachting wel anders uit, al zal 4G nog heel lang worden aangeboden.

Vanmiddag spreken experts van Deloitte, Primevest, KPN en ABN op Telecom Insights 2020.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

4G is vaak ook nog sneller dan kabel, zeker qua upload, en je hebt minder geklooi met WiFi. Maar ook glas is niet altijd beter, zo is instap glas van KPN behoorlijk karig, 50 down/5 up lijkt in nergens op 4G met 100/40.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond