Telegraaf loopt weg bij Startpagina.nl

De Telegraaf verwijdert volgende maand alle betaalde links van Startpagina.nl. Marque Joosten, onlangs aangetreden als directeur Telegraaf Classified Media, vindt de prijzen te hoog. “Ik heb nog nooit betaald voor verkeer.”
Links naar de site van Sp!ts en Geenstijl.nl, beiden behorend tot het Telegraaf-concern, zijn al niet meer te vinden op de voorpagina van Startpagina.nl. De redacties van de Ilse-site heeft ze afgelopen dagen ingeruild voor links naar De Pers en Retecool. Dat zouden inhoudelijk betere sites zijn. "Per 1 augustus staan ook de betaalde links naar Telegraaf-sites niet meer op Startpagina.nl", aldus Marque Joosten.
Van 1 cent tot 1 euro
De directeur besloot om het contract met Ilse Media-dochter Startpagina niet te verlengen. Hij analyseerde afgelopen weken welke websites het meeste verkeer binnenbracht en hoeveel dat kostte. Toen Ilse Media onlangs met de offerte kwam om het contract met De Telegraaf weer te verlengen, besloot hij daar een streep doorheen te zetten. "Is die prijs de moeite nog waard?", klonk het in de directiekamer van De Telegraaf.
Hoe groot de omvang van het contract tussen De Telegraaf en Startpagina.nl was, is niet bekend. De prijs voor een niet-redactionele, dus commerciële, link op Startpagina.nl varieert sterk, van 1 cent per klik tot boven de 1 euro per klik. Dat hangt mede af van het type geadverteerde diensten en de vraag daarnaar.
Zoals op deze site vermeld staat, zal ook Vacaturekrant.nl per 1 augustus niet meer bereikbaar zijn via Startpagina.nl.
Telegraaf herijkt webstrategie
Bedrijven als De Telegraaf betalen behoorlijke bedragen voor een prominente positie op een van Nederlands meestbezochte homepages. Joosten, die tot een conflict met zijn aandeelhouders directeur van Funda.nl was, zegt bij zin vorige baan nooit voor verkeer te hebben betaald. Hij lijkt niet erg welwillend om aan een externe site als Startpagina.nl de hoofdprijs te betalen.
Joosten: "We herijken momenteel onze strategie. Onze sites moeten beter vindbaar worden in zoekmachines en beter naar elkaar voorverwijzen." Niet enkel de gebruikersinterfaces, maar ook de bedrijfsmodellen achter alle sites wordt tegen het licht gehouden.
Ilse verrast
Carlo van Houtum, business unit manager Startpagina.nl bij Ilse Media, bevestigt het conflict met De Telegraaf. "Ja, dat kwam wel als een verrassing. De Telegraaf deelde mede dat ze uit strategische overwegingen de samenwerking niet voorzetten. Het is voor het eerst dat ik klachten uit de markt hoor over de hoogte van de prijzen bij Startpagina.nl. Die zijn marktconform, passend bij zo'n grote site."
Het lijkt de vraag of Startpagina.nl álle links naar site van uitgeverij De Telegraaf kan missen. Van Houtum: "Sommige sites hóren er gewoon op te staan. Een verwijzing naar de krantensite van De Telegraaf verwacht je gewoon als bezoeker. Die gaat er dus nooit van af."
Minder dan 50 procent van de links op Startpagina.nl valt in de categorie 'betaalde links'. Het merendeel van de verwijzingen is door een redactie geselecteerd en, in overleg met de afdeling Verkoop, op Nederlands grootste linksite geplaatst.
Zowel Joosten als Van Houtum geven aan dat ze denken dat de onmin tussen beider bedrijven van tijdelijke aard is. Hoe het conflict geslecht wordt en of andere grote adverteerders zich gaan roeren, moet nog blijken.
Opmerking van de redactie, 15:54 uur:
Abusievelijk stond eerder in dit verhaal vermeld dat ook Relatieplanet zijn advertentierelatie met Startpagina.nl zou beeindigen.Dat is niet correct. Directeur Chris van Tuijl: "Relatieplanet is nog geen 100% van de Telegraaf en heeft niets te maken met dit “ gekonkel”. We hebben net weer een jaarcontract met Ilse afgesloten voor Iwannadate en Relatieplanet."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
30 Reacties
Jim Stolze
Hoi Erwin,De eerste zin van je artikel klopt m.i. niet helemaal met de rest van het artikel. Je schrijft: "De Telegraaf verwijdert volgende maand alle betaalde links van Startpagina.nl." Maar daarmee impliceer je dat de Telegraaf invloed uit kan oefenen op de homepage van Startpagina, alsof zij toegang tot het CMS hebben. Dat lijkt mij niet correct. Het is de redactie van Startpagina die bepaalt of een link wel of niet geplaatst wordt/blijft. Zo is "spits" vervangen door "nrc", wat op zich -vanuit bezoekersoogpunt- geen vreemde keuze is. Daarbij schrijf je ook dat het erop lijkt dat de link naar http://www.telegraaf.nl in het blok "Kranten" blijft staan. Daar kan Marque Joosten dus blijkbaar geen invloed op uitoefenen? Een betere openingszin (maar wie ben ik?) zou zijn: "Telegraaf zet de geldkraan naar ilsemedia dicht". Groeten, Jim
leenvr
Vandaar, een nieuwe directeur! Ik kan de laatste weken de telegraaf site vaak niet eens openen. En als het wel lukt, mag ik me nog steeds ergeren aan de kleine letters.
Wiebe Zijlstra
Zolang zeker de veel bezochte startpagina's veel gesponsorde links bevatten, gebruikt een niet totale digibeet toch liever Google, die een veel betere kwaliteit levert en wel laat zien wat de gesponsorde links zijn. Het verbaast me meer dat er nog zoveel bedrijven in gesponsorde links trappen, die zelden leiden tot gekwalificeerde bezoekers van een door deze vervuiling gedevalueerde sites komen. Startpagina heeft de Telegraaf harder nodig dan omgekeerd. Kortom Ilse moet maar eens nadenken over hun businessmodel en bedenken hoe ze wel gezond geld kunnen verdienen met de aanzienlijke assets, die ze bezitten.
Tim de Vrind
Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen en bedrijven vreemd klinkt om linkjes in te kopen op bv. startpagina.nl. Echter de kwalitatieve traffic die hier vanaf komt is, afhankelijk van je businessmodel, mijns inziens nog steeds de moeite waard. Het is opmerkelijk dat blijkbaar nog veel mesnen startpagina gebruiken als vertrekpunt. Je zou zeggen dat dit een aflopende zaak is aangezien alleen newbees hier vandaan gaan surfen. Er wordt toch een soort voor selectie voor je gemaakt. Bij Google moet je toch maar afwachten wat je precies krijgt. Het is de vraag of de telegraaf hier spijt avn gaat krijgen of dat dit een manier is om de prijzen onder druk te zetten. Het verhaal dat de betaalde tov de content links 50-50 is wel er bij mij niet in. Ik denk eerder 80-20, waarbij de 80 voor de betaalde linkjes is.
Ralph Remkes
Ik vind het wel mooi dat de nieuwe directeur van Telegraaf Classified Media zegt: Ik heb nog nooit betaalt voor verkeer!! Mogen wij er dan vanuit gaan dat Speurders en andere websites van de Telegraaf gratis worden?? Of in ieder geval gewoon op CPC of misschien wel CPL basis kunnen gaan betalen, i.p.v. hoge CPM tarieven of andere fixed fees??
Marcel Vogels
Is natuurlijk een mooi verhaal, maar een soort nieuw Directeurtje PR. Als TMG zakelijk genoeg is, zou het moeten dooronderhandelen totdat de waarde van een bezoeker ligt onder de toegevoegde waarde van die bezoeker. Laten we wel wezen, vrijwel elke channel van TMG is dood of stervende, en het bereik is zo algemeen dat samenwerkingen gericht op specifieke profielen wel handig lijkt te zijn. TMG gokt vast op behavioral targeting, maar daar gaan die bezoekertjes niet goedkoper van worden. Zou zeggen, ilse media en Startpagina, gewoon lekker houden zo. Al helemaal niet netjes dat de TMG dit conflict via openbare kanalen bespeelt. Lijkt wel Volmer met zijn sur-co discussie….
Koos Kraaijenbrink
"Ik heb nog nooit betaald voor verkeer".Dat is wel een hele merkwaardige uitspraak voor iemand die verstand zou moeten hebben van internet-advertisering en die bovendien nog financieel onderlegd lijkt te zijn.Waar wilt u dan voor betalen, beste meneer Joosten? Voor views/impressies? Dan betaal je voor branding, niet voor verkeer. Maar als je dat gaat terugrekenen naar een CPC-tarief (dat kan heel gemakkelijk meneer Joosten) , dan kom je uit op vele Euro's per click/unieke bezoeker. Ik kan me dus niet voorstellen dat de Telegraaf nu opeens alleen maar op CPM gaat adverteren, daarmee zullen de kosten juist de pan uitrijzen. Blijft over CPA (cost per lead of sale). Echter ook hier wordt alles vaak teruggerekend naar CPC, vooral door de publisher, degene die de advertentie plaatst.Aangezien er bovendien ook nog eens lang niet alle websites volgens dit model willen werken, vraag ik me dus echt af hoe de Telegraaf haar producten wil blijven promoten als zij dus in ieder geval niet meer voor traffic wil betalen.Meneer Joosten heeft daarom m.i. een cruciale fout gemaakt door dit zo hard van de daken te roepen. Binnenkort zal hij zeker bakzeil moeten halen. Kortom, op naar het volgende conflict!
Roland
Wat een verschrikkelijke blaaskaak, past wel perfect bij TMG.CPC-traffic moet wel zorg dragen voor de impressies en daarom bannerinkomsten op de Telegraaf-sites. Onderhandel gewoon of stop de onderhandelingen als je er niet uit komt maar ga niet zo stoer doen met dit bericht. Of hoeven adverteerders nu ook niet meer te betalen voor die vreselijk dure posities op de TMG-sites?
King Yiu Chu
Wat belangrijk in deze discussie is, is de vraag hoe groot het "return visitors" percentage is als je betaald voor kliks als adverteerder. Google en Startpagina.nl zijn beide sites die veel als startpunt op het internet worden gebruikt. De bezoeker op Startpagina.nl gebruikt deze site als default startpagina in de browser. Wanneer deze bezoeker Funda wil bezoeken is de kans groot dat deze meerdere malen start vanaf Startpagina.nl zonder de URL in te typen (in het geval deze op de Homepage van Startpagina.nl staat zonder dat de bezoeker hoeft te scrollen). Wanneer Funda.nl een bezoeker ontvangt via Google Adwords is de kans kleiner dat de bezoeker binnen een paar dagen weer op een betaalde link klikt in Google om Funda.nl te bezoeken. Misschien dat hij/zijnFunda in de browser typt maar dan is de link die bovenaan staat een gratis link (tenzij Funda zo dom is in Google een betaalde link te zetten en geen verzoek bij Google indient om het trefwoord Funda te blokkeren voor advertising – dat kan zonder kosten ja!). Uiteraard kan ik dit niet onderbouwen met ervarings cijfers maar ik zou pas gaan adverteren bij Startpagina.nl indien de CPC prijs minimaal een kwart van de CPC prijs is dan bij de search engines en dat lijkt me voorbarig. Als dat wel zo is dan moet de Telegraaf eens de boel goed doormeten en kijken wat de bezoekers van Startpagina.nl werkelijk opleveren. Niet adverteren bij Startpagina.nl zou in mijn bovenstaande theorie overigens betekenen dat de bezoekers van Startpagina.nl niet te bereiken zijn maar dat betwijfel ik gezien het bereik van de zoekmachines vergeleken met dat van startpagina.nl.
Jeroen Brouwer
Ik vraag me af of TMG-adverteerders nu met hetzelfde argument aan gaan kloppen bij TMG. Ik geef ze een maand voordat ze het terugdraaien 😉
Gertjan
Spijtig dat het TMG management aan professionalisme zo tekort schiet en de weg naar de pers gebruikt moet worden om een zakelijk dispuut te beslechten. Zeer schadelijk lijkt me, voor beide partijen overigens. En ja, feit is dat je in de wondere wereld van het web, marketinggelden steekt in het binnen halen van je klant/bezoeker. Maar goed als je gewend bent voor een ex-monopolist(lees NVM) te werken, dan is marketing sowieso niet aan de orde ;) Ik denk dat met het bereik van Startpagina.nl(check STIR..King) De Telegraaf verticals serieus niet zonder de traffic-stromen kunnen om de bezoekcijfers op peil te houden cq een groei te realiseren. Een groei die overigens al jaren op zich laat wachten. Kortom over 3 maanden zijn ze gewoon weer te vinden op Startpagina, als de redactie dit toelaat 😉
Dennis de Vries
Wellicht moet De Telegraaf eerst eens naar hun eigen tarieven en kwaliteit kijken voordat ze dit van de daken gaan schreeuwen, of kunnen nu alle adverteerders van De Telegraaf concluderen dat ze nu 'gratis' op De Telegraaf kunnen staan omdat zij wellicht ook niet voor traffic willen betalen …
Bert van Binsbergen
Ik snap dit wel. Bij Startpagina betaal je tig keer voor dezelfde bezoeker en dan is inderdaad de prijs te hoog. Wat is eigenlijk het profiel van de gemiddelde Startpagina bezoeker? Kan me niet voorstellen dat de jongere generatie hier nog gebruik van maakt…
Binge
Natuurlijk een zure reactie van Marcel Vogels. Blijkbaar nog altijd moeite met het feit te zijn weggestuurd bij TMG
redlynx
@King Yiu Chu: je argument klopt voor Telegraaf.nl misschien wel. Maar ander sites als Vacaturekrant.nl is TMG toch afhankelijk van marketing. Ook Speurders is groot geworden door marketing. De vraag is of TMG nu alle activiteiten gaat staken die afhankelijk zijn van marketing. Dat zou inderdaad een hele nieuwe strategie zijn.
martijn
"Minder dan 50 procent van de links op Startpagina.nl valt in de categorie 'betaalde links'." Dat is precies wat Google wou weten, zwaai maar dag met handje naar je rankings 😛
Polle
Ik kan niets nuttigs melden over de reactie van deze nieuwe directeur en de keuze maar eens wat minder te gaan betalen voor inkomende verkeer, maar het viel me wel op dat ook uit dit berichtje weer af te leiden is dat zoekmachineoptimalisatie een grotere rol gaat spelen in de online marketingstrategie van een grote speler. Of het verstandig is volledig te vertrouwen op posities in organische resultaten bepaald door complexe en geheime algortimes die aan constante verandering onderhevig zijn en ondertussen geen alternatief advertentieplan te hebben om toch een constante stroom van bezoekers te garanderen, laat ik in het midden.
Sjaak Schuddebuik
Hmmm, ga ik de Telegraaf even benaderen of ik gratis verkeer via hun site mag krijgen. Heb nog wel wat leuke banners liggen. Wat is het telefoonnummer van die Joosten? 😉
martijn
@Polle Dat klinkt als een typische SEA-opmerking, juist op de lange termijn is SEO een uitstekende strategie. Daarnaast, heeft de Telegraaf een heel behoorlijk Adwords-budget lopen.
Polle
@ Martijn: Ik begrijp je opmerking, ik vroeg me alleen openlijk af of het verstandig is zo rigoureus in te zetten op het redelijk ontransparante SEO. Ik vel hier verder geen oordeel over, daarvoor heb ik natuurlijk niet voldoende inzicht in en informatie over dit specifieke vraagstuk.
Theo Schuurman
"Minder dan 50 procent van de links op Startpagina.nl valt in de categorie 'betaalde links'." Als beheerder van een aantal Startpagina dochterpagina's is bovenstaande opmerking wel een beetje schrikken! Ik moet me in de vreemdste bochten dringen om me aan de regeling voor commerciele links houden terwijl Startpagina zelf de boel volplempt met commerciele links! "De redacties van de Ilse-site heeft ze afgelopen dagen ingeruild voor links naar De Pers en Retecool. Dat zouden inhoudelijk betere sites zijn." Dat zou ik eens moeten proberen! Ik krijg al huilerige e-mails om veel minder (zoals het niet vermelden van het woordje 'tip') waarbij uiteraard altijd wordt gedreigd om de Startpagina beheerders in te lichten.
Sascha Tamarinof
Startpagina is al lang niet meer de 'onafhankelijke' startpagina zoals die vroeger is begonnen. Veel van de dochterpagina's worden bijgehouden door lieden die daarnaast een eigen themna-site hebben en hun dochterstartpagina dan gebruiken om door veel vermeldingen op die dochterpagina traffic naar hun eigen site te trekken en bijvoorbeeld goede, informatieve sites niet op hun dochterpagina te vermelden omdat die concurrentie voor de eigen themasite betekenen, dus… inderdaad Googelen!!!
Ondernemer
Leuke ontwikkeling en stoere praat. Ik neem aan dat Telegraaf dan ook per direct stopt met betalen voor verkeer van Google? Get real, dat is de doodsteek voor haar klanten. Er blijft niets aan traffic over voor Speurders, Vacaturekrant en Woonkrant zonder Startpagina en Google. Dat de tarieven voor de steeds weer terugkerende bezoekers van Stratpagina te hoog zijn is wel een punt. Betalen is prima maar wel een fair-price. De macht die Ilse zich op dat vlak meent te kunnen aanmeten is wel overdreven, Probleem is waarschijnlijk dat Telegraaf gewoon niet weet waar ze geld aan moeten verdienen. De strategie is mij volledig onduidelijk. Grappig dat Relatieplanet zich hier niets van aan trekt, daar zal de echte ondernemer wel zitten.
Ruud Nispel
Beetje opschepperig bericht van de heer Marque Joosten, makkelijk gezegd met een NVM achter je bij Funda. Mooi weer praatjes wat mij betreft. Zeker vergeten dat AH recentelijk nog zijn advertenties bij De Telegraaf terug trok. Leuk om te zien dat de Telegraaf zijn eigen mensen laat reageren op dit bericht. Zo te lezen enkele persoonlijke vete's uit te vechten? Het komt mij allemaal vreemd en kinderachtig over een feit blijft dat de Telegraaf overal flink aan het bezuinigen is, op inkoop verkeer en personele bezetting etc. Alleen jammer om te zien dat zij een goede partij als Startpagina hiervoor mis(ge)bruiken. Ben wel benieuwd wat het tekort aan verkeer de Telegraaf gaat kosten, bij Funda kreeg men daar op den duur ook last van en jawel JAAP lag op de loer. De Telegraaf doet zich als een heilige voor in dit artikel, men vergeet dat je sky high betaald neem nou de CPM belachelijk duur. Als je nou nog goede respons kreeg maar ook dat is ver te zoeken. Ach ja….. er rest ons nog n ding te zeggen Telegraaf succes in je eigen netwerk. Als het ons als adverteerders al niets oplevert dan verwacht ik voor de Telegraaf niets anders.
Mark de Kock
Nu.nl vs telegraaf.nl via Alexa: http://tinyu.us/index.php?1YH4a8 De trend loopt al een tijdje in het voordeel van dat andere onderdeel van ilse namelijk Nu.nl Voor de zekerheid ook VK en NRC meegenomen in het overzicht btw. Mijn informatie is dat de vraagprijs voor startpagina links wel extreem hoog was btw.
Philippe van Ooteghem
@ bingeJouw opmerking is onder de gordel. Dhr. Vogels is nooit ontslagen, maar heeft ontslag genomen omdat hij met Memo2 wilde beginnen. Ik vind het een beetje laf om anoniem zo'n opmerking te posten. Een linkvermelding op Startpagina.nl levert doorgaans erg veel traffic op. Ik ken veel bedrijven, waaronder ikzelf, die maar al te graag een vermelding op startpagina.nl zouden willen kopen. Helaas is dit in veel gevallen simpelweg niet mogelijk. Ilse zal weinig tot geen moeite hebben om de vrijgekomen posities aan anderen te verkopen.
Peter van Schaik
@Sascha: je hebt helemaal gelijk. Daar heb ik ook last van. http://www.uitvaart.nl, http://www.uitvaartkaart.nl en http://www.uitvaartsite.nl mogen om die reden niet op sterven.pagina.nl staan omdat ze te veel concurreren. Die e-mail van de betreffende startpagina heb ik natuurlijk bewaard en ingelijst
Marco
Sinds wanneer behoort Geenstijl tot het Telegraafconcern?Bij mijn beste weten hebben ze een minderheidsbelang in GS.
Sascha Tamarinof
Het zou wellicht aardig zijn om de 'uitwassen' van Startpagina (lees: de subjectieve en oneerlijk manier van verwijderen van concurrerende links door de beheerders van de startpagina's) te bundelen en te presenteren. Dan wordt het duidelijk dat Startpagina geen afspiegeling is van het aanbod van informatie op internet, maar doodgewoon een advertentiefuik. Wellicht dat het imago van Startpagina dan wat minder wordt en dat Ilse Media dan de richtlijnen voor de beheerders wat meer zal aanpassen aan de oorspronkelijke doelstellingen van de oprichters van Startpagina. Maar ja… wie boter op zijn hoofd heeft….
Joep
Het is toch te gek voor woorden 50% op de startpagina is sponsor! Wat een troep , vroeger was het een objectieve START pagina waar je de start naar het internet maakte…nu klaarblijkelijk een goedkoop reclame foldertje…bah wat een zieke wereld. Ga Startpagina uit mijn favorieten gooien!