Deel dit artikel
-

Televisie in de ijskast bij Orange

Internetprovider Orange heeft vooralsnog geen plannen om via ADSL of Digitenne televisie een tv-product te lanceren. De provider brengt vandaag een ADSL-abonnement op de markt dat iets duurder dan de kostprijs is.

In de zomer van 2006 zou internetprovider Wanadoo een tv-product op de markt brengen. Die plannen staan voor onbepaalde tijd in de ijskast. Zo laat de provider, die nu Orange heet, aan deze uitgave weten.

De twee andere grote ADSL-bedrijven, KPN en Tele2, sloten overeenkomsten met elkaar waarbij ze hun internetproducten verrijken met tv-diensten. Tele2 is wederverkoper geworden van KPN's Digitenne. KPN sluist op zijn beurt de live Eredivisie voetbalbeelden van Tele2 door naar Digitenne-kijkers. Orange echter zegt dat het niet werkt aan tv-producten via het eigen ADSL-netwerk noch via een samenwerking met Digitenne.

Circa een half miljoen Nederlandse huishoudens kijken digitale televisie via KPN of Tele2, op een totaal aantal huishoudens van 6,6 miljoen.

Marktstrijd niet met tv

Orange is van plan een groter deel van de ADSL-markt naar zich toe te trekken. Daartoe brengt het vandaag nieuwe abonnement op de markt. Vorige week lanceerde Telecom Italia nog het nieuwe providermerk Alice. Met een abonnement van 30 euro per maand voor internet en bellen claimt het goedkoop te zijn. Orange echter biedt een vergelijkbaar product voor 15 euro per maand, met een minimum contractduur van een jaar.

Met het nieuwe instapabonnement speelt Orange in op het sentiment als zouden veel Nederlanders overwegen een goedkoper abonnement te nemen. Veel zal Orange netto niet overhouden aan het instapabonnement. De de 15 euro gaat bijna 20 procent naar de Belastingdienst en circa 9 euro naar KPN, van wie Orange de ADSL-lijn overneemt. Rond de 3,50 euro blijft over voor ADSL-toegang en -verkeer, flat fee telefonie in de avonden en weekenden en andere bedrijfskosten.

Op zijn site publiceert Orange een vergelijkend ADSL-prijzenoverzicht van Internetten.nl. Daaruit blijkt Orange in de categorie 'Instapabonnementen' de goedkoopste te zijn. Een dergelijke hoge positie in een prijsvergelijker leverde Telfort in 2004 een substantiële hoeveelheid nieuwe klanten op.

Op de vraag of Orange verlies laat met het goedkope ADSL-abonnement antwoordt de provider: "We doen geen uitspraken over de kostenstructuur. We zijn een commercieel bedrijf met de ambitie te groeien." Eind juni 2007 had Orange 458.000 breedbandklanten. Over de groeidoelstellingen wil het niets kwijt.

Geen uitsluitsel overname T-Mobile

Begin juni 2007 werd bekend dat Deutsche Telekom, eigenaar van T-Mobile, een bod heeft uitgebracht op Orange Nederland.

Of de overname doorgaat, is deels in handen van de Ondernemingsraad van Orange. Die moet een advies aan de directie uitbrengen. De woordvoerster: "De OR heeft zijn advies nog niet uitgebracht. Ik heb ook geen zicht op wanneer ze dat wel zal doen."

Het Financieele Dagblad meldt vandaag dat de Europese Commisie groen licht geeft voor de overname. De overnamesom voor Orange Nederland zou 1,8 miljard euro bedragen.

T-Mobile Nederland weet nog niet wat het gaat doen met de ADSL-producten van Orange, zo liet directeur Niekjan van Damme weten in een interview met Telecom Update.

Deel dit bericht

4 Reacties

Richard

Negen euro procent, u weet wel, die nieuwe munteenheid!

Erwin Boogert - Emerce

🙂  U heeft gelijk, een tikfout. Het is inmiddels gecorrigeerd.

Anzo

De eerste Orange/Wanadoo klanten van de Livebox zijn maanden lang voorgehouden dat net als in Frankrijk televisie gebracht ging worden. De vertraging weet men toen aan het instabiel functioneren van de eerste lichting Liveboxen. Nu blijkt dus door overname van het bedrijf dat de belofte niet wordt ingelost en de klant de dupe is. Hoe wil je dan als serieuze aanbieder nog betrouwbaar overkomen? Rent Orange niet af op een imago probleem?

Vincent Everts

Je vergelijkt nu een Orange abonement van 4mbit en betalen voor telefoneren van 15 euro (na 12 maanden 29 eur) met een 20mb en onbeperkt bellen naar vaste nummers. Lijkt me niet hetzelfde. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond