Deel dit artikel
-

Tencent wil minderheidsbelang in Carrefour China

De Chinese technologiegigant Tencent onderhandelt met het Franse supermarktbedrijf Carrefour over de aankoop van een minderheidsbelang in diens Chinese dochter. Tencent belooft marketing en technologie te leveren die Carrefour zichtbaarder maken en beter laat draaien.

Vanochtend maakten de partijen bekend te onderhandelen over de investering en op operationeel vlak met elkaar te samenwerken. Financiële knopen zijn nog niet doorgehakt.

Carrefour is bij de strategische samenwerking gebaat omdat de Chinese business de benodigde impuls zou geven. Het loopt volgens De Tijd namelijk achter op zijn concurrenten. Tencent schakelt op zijn beurt een offline retailketen aan in zijn portefeuille waarmee het een inhaalslag maakt richting concurrent Alibaba. Dat verwierf vorig jaar eigendom van verscheidene offline supermarkten en warenhuisketens in en buiten China.

Technisch gezien krijgt Carrefour twee deals in China. De eerste is met Tencent en Yonghui. Laatstgenoemde is een supermarktketen met specialisatie in verswaren. Tencent verwierf eind vorig jaar vijf procent van de aandelen daarin. De tweede deal is enkel met Tencent en betreft een strategische, inhoudelijke samenwerking. Die is erop gericht technische en digitale expertise te injecteren bij Carrefour China en het een lokaal concurrerende supermarkt te maken.

De aankondiging van het divesteren van de Chinese activiteiten valt samen met de bekendmaking van het strategische transformatieplan ‘Carrefour 2022’. De Fransen lichten het plan in de loop van vandaag toe. In de aanloop daar naartoe gaven ze vanochtend al een persbericht (PDF) en presentatie vrij (PDF). Beleggers beloonden het aandeel vanochtend met een koersstijging van ruim zes procent.

Foto: egorgrebnev (cc)

Dit bericht is 10 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond