Deel dit artikel
-

Tencent neemt belang in exploitant Chinese winkelcentra

De Chinese technologiegigant Tencent koopt met andere investeerders veertien procent van China’s grootste exploitant van winkelcentra, Wanda Commercial Properties.

De verkoop is onderdeel van Wanda’s strategie om zich terug te trekken uit de markt van projectontwikkeling, aldus persbureau Bloomberg dat zich baseert op dit persbericht.

In dat bericht schrijft de ex-projectontwikkelaar: “Dit is ’s werelds grootste strategische financiële transactie tussen een internetbedrijf en een bakstenen commerciële retailgigant.”

In China zijn het vooral Alibaba en diens grootste concurrent Tencent die sinds 2017 grof investeren in bakstenen supermarkten, winkelketens en winkelcentra. Het gaat daarbij altijd om drukbevolkte en -bezochte gebieden. De strategie is om daar zelfontwikkelde betaal- en portefeuilletechnologie te implementeren. Dat soort innovaties wordt in razend tempo geïnstalleerd om maar veel gebruikersdata te kunnen opvangen.

Met gebruikersdata in handen kunnen de technologiegiganten de in store winkelervaring optimaliseren en, tegelijkertijd, koppelen aan hun eigen platformdiensten. Bij Alibaba kan dat het handels- en betaalplatform zijn, bij Tencent de eigen chat- en betaalapplicatie.

Foto: Chris Yunker (cc)

Dit bericht is 8 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond