Deel dit artikel
-

Three bundelt webdiensten op mobiele telefoon

Tegen betaling van een vast bedrag per maand krijgen Engelse abonnees van 3 onbeperkt toegang tot webdiensten van onder meer Skype, Google, eBay en Sling Media. Engelands grootste Umts-aanbieder is de eerste die breed inzet op het 'kopiëren' van populaire internetdiensten naar de mobiele telefoon.

Eind volgende week lanceert 3 (Three) zijn zogeheten X-series, een type mobiel abonnement waarbij klanten onbeperkt internetdiensten op hun mobiele telefoon kunnen gebruiken. Het bedrijf, een dochteronderneming van het Chinese Hutchison Whampoa, sloot samenwerkingsverbanden met eBay, Google, Microsoft, Orb, Skype, Sling Media en Yahoo.

De circa 4 miljoen abonnees van 3 kunnen, met een extra flatfee abonnement, onbeperkt Skype'en (via de plug-in iSkoot), reguliere televisie kijken via hun Slingbox, chatten via MSN en Yahoo maar ook mobiel bestanden op hun pc bekijken via de diensten van Orb.com. Daarnaast is het reeds mogelijk om voor 7,50 euro per maand de tv-zenders van Sky Mobile op de telefoon te bekijken.

3 is een van de eerste mobiele telecomaanbieders in Europa die breedschalig internet naar de mobiele telefoon brengt. Hoeveel het breedbandabonnement gaat kosten, wordt volgende week vrijdag bekend. Marktkenners schatten dat 3 het tarief van T-Mobiles Web 'n Walk-abonnement zal evenaren. Daarmee zouden de maandkosten op circa 10 euro per maand komen.

T-Mobile is een van de weinige aanbieders die eveneens op grote schaal voor weinig geld mobiel internet toestaat, via het abonnement Web 'n Walk. T-Mobile bundelt dat aanbod niet specifiek met webdiensten zoals 3.

Behalve in Engeland zal 3 de X-series ook in Denemarken, Ierland, Italië, Oostenrijk en Zweden op de markt brengen, begin 2007.

Bedrijven als Google en Yahoo proberen het mobiele internetlandschap actief naar zich toe te trekken. De bedrijven investeren structureel in de creatie van mobiele versies van hun webdiensten. Google publiceerde onlangs een downloadbare mobiele versie van zijn maildienst Gmail. De gebruiksinterface en de -snelheid doet sterk denken aan Gmail op de computer met een breedbandverbinding. Yahoo bracht gratis 06-software uit waarmee gebruikers direct toegang hebben tot hun adresboek, agenda en foto's op de Yahoo-servers.

Deel dit bericht

2 Reacties

Gijsbregt

Begrijp ik nu goed dat je alleen de voornoemde diensten bij dit abonnement krijgt? Daarmee ontstaat een gesloten internet, niet echt aanlokkelijk dus. Denk maar aan de pogingen van het net en van microsoft.

Marc Fonteijn

Voor mij is dit toch wel een mijlpaal. Misschien niet zo zeer omdat de aangeboden dienst zo revolutionair is maar vooral omdat een telecomprovider zich openlijk achter het open mobiel internet schaart. In eerste instantie zal het ze ongetwijfeld geld kosten door de daling van bel/sms inkomensten maar dit getuigt van visie en je kan er beter als eerste bij zijn lijkt me. @GijsbregtNee, de diensten die genoemd worden staan standaard op de beschikbare telefoons. Je kan verder gewoon op een flat-fee basis onbeperkt browsen. Zie ook http://xseries.three.com/what_xseries.shtml

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond