Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org controleert leden op naleving wetten

De branchevereniging van Nederlandse webwinkels, Thuiswinkel.org, gaat vanaf het najaar jaarlijks controleren of haar ruim 300 leden Nederlandse wetten en gedragsregels naleven. Marketingprofessor Cor Molenaar is een van de mensen die extern toezicht houdt op het bijbehorende certificeringsproces.

"In het najaar gaan we actief controleren of onze leden zich aan de wetten voor verkoop op afstand en gedragsregels houden", zegt Thuiswinkel-directeur Wijnand Jongen. "Ze krijgen een uitgebreide vragenlijst, met 200 vragen, om te controleren of ze aan de algemene voorwaarden voldoen. Onze juristen zullen de ontvangen vragenlijsten controleren. Daarna kunnen onze aangesloten leden gecertificeerd worden waarmee aangegeven wordt dat ze aan de regels voldoen."

Bedrijven die zich nu als nieuw lid aanmelden bij de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie dienen deze lijst reeds in te vullen. Het is met name voor bedrijven die al langer lid zijn een nieuwigheid. Nieuwe leden krijgen advies van Thuiswinkel.org hoe ze aan de algemene voorwaarden moeten voldoen, en daarmee ook aan de geldende regelgeving.

De certificering zal plaatsvinden via een aparte stichting van de branchevereniging. De stichting wordt gecontroleerd door een onafhankelijk bestuur en een raad van advies. In beide organen zit één vertegenwoordiger van Thuiswinkel.org en twee externe bestuurders. Vier gegadigden zijn reeds voorgedragen voor de zes beschikbare posities. Onder de externen bevinden zich Kees Wiersema (Centraal Beheer/Achmea), marketingprofessor Cor Molenaar en ECP.nl-directeur Arie van Bellen. Adviesbureau KPMG controleert de processen die de stichting hanteert.

Directeur Wijnand Jongen: "Na certificering zijn onze leden ook voorbereid op de activiteiten van de ConsumentenAutoriteit", een nieuwe toezichthouder van het Ministerie van Economische Zaken. De in oprichting zijnde overheidsorganisatie controleert de naleving van regels ter bescherming van consumenten bij de aanschaf van producten en diensten, online en offline.

Deel dit bericht

1 Reacties

Pim

Als de controle die er komt vanaf dit najaar nog niet is ingevoerd, wat is dan nu de waarde van het Thuiswinkel Waarborg ('hét door de Consumentenbond ondersteunde keurmerk') dat de leden van Thuiswinkel.org voeren?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond