Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org: 23% meer online aankopen

De Nederlandse consument deed in het derde kwartaal van 2020 23 procent meer aankopen, maar gaf per aankoop gemiddeld minder uit. De totale omzet steeg daarom met maar vier procent tot 5,7 miljard euro.

Een nieuw onderzoek laat een bestedingsbeeld zien dat kenmerkend is voor de coronacrisis. De consument geeft veel meer uit aan producten, maar veel minder aan diensten. Bij dat laatste is te denken aan zaken als reizen, tripjes en tickets voor events.

Dit komt naar voren in het kwartaalrapport over e-commerce in Nederland in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders en in samenwerking met PostNL, Betaalvereniging Nederland en Currence.

“Het derde kwartaal laat eenzelfde ontwikkeling zien als het tweede kwartaal, maar de versoepelingen van de overheidsmaatregelen gedurende de zomer zijn hier ook in terug te zien”, vertelt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

“De groei van de online bestedingen aan en aankopen van producten was nog steeds hoog, maar er werd ook weer meer in de fysieke winkelstraat gekocht. Daarnaast zorgden de voorzichtige versoepelingen binnen de reis- en vrijetijdsbranches ervoor dat de daling in het aantal aankopen hierbinnen enigszins werd afgeremd. Niet genoeg voor positieve cijfers, want door de coronacrisis gingen minder mensen op vakantie en besteedden degenen die gingen meestal ook nog minder aan hun trip. Zij kozen bijvoorbeeld door de omstandigheden voor goedkopere vakanties.”

Het onderzoek laat verder zien dat meer dan een derde van de 12,8 miljoen online shoppers ook wel eens over de landsgrenzen winkelt. Grote publiekstrekkers zijn Amazon en AliExpress. Die bestemmingen zijn op Nederlandse klanten ingericht, want 44 procent van de betalingen werd met iDEAL afgerekend. In Nederland en buitenland samen is dat 63 procent.

Foto: Kristoffer Trolle (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond