Deel dit artikel
-

‘Aandeelhouder TMG wil internetactiviteiten afkoppelen’ (update)

TMG-aandeelhouder Frank Botman wil de internetactiviteiten van het TMG-concern onderbrengen in een bedrijf waar hij zelf grootaandeelhouder is. Dat meldt Quote, die inzage kreeg in de plannen.

Botman vindt dat het krantenconcern zich vooral moet concentreren op de merknaam Telegraaf en daarmee geld moet verdienen. Botman wil daarom dat de onlinetitels zoals GeenStijl, huizensite Jaap.nl en Speurders.nl in een nieuwe BV Newcompany worden ondergebracht. In deze vennootschap zouden TMG en mediabedrijf Dasym elk een even groot belang krijgen. De activiteiten worden gewaardeerd op 17,3 miljoen euro.

Lange tijd heeft Botman de handen voor de boedelscheiding niet op elkaar gekregen, maar de nieuwe CEO Geert Jan Van der Snoek zou nu wel voor zijn. De plannen, die ook voorzien in de opsplitsing van Telegraaf titels als Privé, Vrouw, DFT en Telesport, stuiten naar verluidt op weerstand van Telegraaf hoofdredacteur Sjuul Paradijs, wiens positie volgens het blad op het spel staat. Een niet nader genoemd directielid zegt: ’Als je dan toch iets wilt doen, doe het dan met een grote internetclub, maar niet met Dasym.’

Botman is vooral bekend van Cyrte Investments, het bedrijf dat het vermogen beheerde van John de Mol. In 2013 is Cyrte Investments een volledige dochter geworden van Delta Lloyd. De investeringen van Cyrte in Endemol en TomTom zijn toen meeverhuisd naar Dasym. Botman richt zich met investeringen vooral op entertainment en media. Dasym zit de e-commercesite Emesa. Die sloot 2013 af met verlies, maar zou nu weer winst maken.

In december liet TMG al weten dat de online titels tegen het licht zouden worden gehouden. Hoe en met welke verdienmodellen TMG in de toekomst zijn online kanalen fundamenteel wilde laten groeien in termen van verkeer, omzet en resultaat bleef toen onduidelijk.

TMG wil alleen bevestigen dat directeur landelijke Harry de Wit bezig is met de voorbereiding van een nieuwe structuur. Concrete plannen zoals afsplitsing van internetactiviteiten zouden (nog) niet aan de orde zijn, en het voorstel van Botman zou geen rol meer spelen. Diverse media melden echter dat de redactieraad zich tegen de plannen van De Wit heeft uitgesproken. Een motie van de raad om de structuurwijziging te voordelen, kreeg gisteren de steun van 201 van de 226 aanwezigen, weet Villamedia.

Woensdag maakt TMG de cijfers van het eerste kwartaal 2015 bekend. Donderdag is er een aandeelhoudersvergadering.

Deel dit bericht

1 Reactie

Seb

Het blijft toch erg bijzonder dat TMG het maar niet voor elkaar krijgt om de omslag te maken… Zwalkend beleid en totaal geen focus, heeft er voor gezorgd dat TMG eigenlijk alleen maar verder achterop is geraakt in in plaats van vooruitgang te boeken.

Als je als mediabedrijf zulke sterke merken in je portfolio hebt, maar je het maar niet voor elkaar krijgt die merken uit te bouwen, zit er iets in je organisatie mis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond