Deel dit artikel
-

TMG opent incubator voor startups

De Telegraaf opent vandaag in het Amsterdamse hoofdkantoor een kweekvijver voor startende bedrijven. TMG hoopt over een jaar acht starters van divers pluimage te huisvesten, waaronder zeker een journalistiek georiënteerd bedrijf.

Het idee komt oorspronkelijk van de directie van het uitgeefconcern. Daar ontstond de vraag om ideeën en innovaties binnen de organisatie te kanaliseren en te helpen groeien. Hoe dat vorm moest krijgen, was in eerste instantie niet duidelijk maar naar Axel Kennincks idee werd dat uiteindelijk de incubator TMG Startups.

“Eigen medewerkers en externen krijgen hier de gelegenheid om ieder idee te realiseren. De focus van TMG Startups is breed, maar er moet wel strategisch bij TMG passen. Dat is voor het geval we besluiten om voor lange termijn met een bedrijf door te gaan.”

Deze werkwijze laat zien hog TMG naar de incubator kijkt. Het primaire doel is om van vernieuwingen in de wereld rondom het bedrijf te leren door deze in huis te nemen. De startende ondernemers worden vooral uitgerust met ondersteunende middelen, juridisch, financieel en commercieel, en een ‘seed fund’ waar ook mediaruimte bij TMG-titels in zit. Maar Kennick schetst direct dat de investeringen en de vorm daarvan per bedrijf verschillen.

Axel Kenninck is Manager TMG Startups en vandaag lanceert hij zijn site TMG startups.nl. Belangstellenden kunnen zich daar op het de organisatie oriënteren en hun aanvraag tot deelname indienen.

“Wij zijn anders dan andere investeerders, accelerators en incubators in het feit dat je zelfs al met een idee kunt instappen. Financiële ondersteuning wordt gefaseerd geboden en we zouden bijvoorbeeld een financieringsroute via Kickstarter alleen maar aanmoedigen als de ondernemer dat ook verkiest.”

De nieuwe ondernemers krijgen een werkruimte die centraal is gelegen in het hoofdkantoor van De Telegraaf in Amsterdam. De finale inrichting moet zijn vorm nog krijgen, maar Kenninck heeft de tijd. Hij heeft ongeveer tien aanvragen tot deelname binnen en is met een aantal van deze partijen in gesprek. Over namen en concepten wil hij nog niets kwijt.

De gemiddelde verblijfsperiode in de TMG-couveuse zal rond de twee jaar per bedrijf zijn. Daarna is het tijd om plaats te maken voor de volgende generatie, maar de jonge ondernemers kunnen wel gehuisvest blijven aan de Basisweg.

Foto: Heisenberg Media (cc)

Deel dit bericht

8 Reacties

Arnoud

Net zoals eigenlijk alles bij TMG: een beetje laat…

van Deurzen

@Arnoud: Hoezo? Er zullen altijd startups zijn en als TMG dat wil financieren is dat prima! (en met de personele bezetting zoals te zien op de site is dat ook nog wel ok!!). Ik zou me wel druk maken over het niet willen tekenen van enige NDA… Kunnen ze bij TMG lekker op de loop met jouw idee.

Daan

Zorgen over een NDA is typisch voor iemand die nog niets zelf heeft ondernomen. Eenmal aan de slag zul je zien dat er zoveel bij komt kijken en alleen een idee eigenlijk geen waarde heeft. Het gaat om executie en focus.

Daan

Overigens prima initiatief. Daar mogen meerdere bedrijven een voorbeeld aan nemen.

Erik Pouwen

TMG is altijd druk bezig geweest met overnames en die hebben niet altijd goed uitgepakt…kjk naar Hyves. In dit geval haalt men tegen veel lager risico wel nieuwe kansen binnen. Ik ben benieuwd naar hoe TMG de inhoudelijke support vorm geeft.

jan willem sanders

Goed gedaan door Axel! Hopelijk kan hij het ondernemerschap binnen TMG laten bloeien.

Marcel

Begreep dat dit verhaal in 2013 reeds uit de koker kwam van het Hyvesteam. Eind vorig jaar afgeschoten maar blijkbaar toch weer afgestoft.

EB

Mooi initiatief. Ben heel benieuwd naar de planambitie. De kwaliteit van een goed geformuleerde planambitie of visie bepaalt in belangrijke mate of het initiatief succesvol geëxploiteerd wordt. Het invoeren van bijvoorbeeld omzethuur straalt naar de omgeving uit in hoeverre TMG vertrouwen heeft in haar eigen concept en partijen bereid zijn hierop aan te haken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond