T-Mobile verwacht jaren internationaal amper groei
Deutsche Telekom verwacht dat de omzetgroei rond 2016 tot stilstand komt. Het streeft ‘organische groei’ na, wat niet bijster innovatief klinkt op een verzadigde markt.
Deutsche Telekom, moederbedrijf van T-Mobile, schetst een guur vooruitzicht voor de komende jaren. “Tot en met 2018 rekenen we op een groei van 1 à 2 procent per jaar.”
De groeistrategie in die periode is ook niet bijster ambitieus. “In de komende vier jaar willen we organisch blijven groeien. De verkopen zullen in Duitsland in 2016 stabiliseren en in de zusterlanden in 2016/2017”. CEO Timotheus Höttges houdt er rekening mee dat de groei richting nul gaat.
Höttges is vooral van plan de aandeelhouders tevreden te houden. Natuurlijk wordt er geïnvesteerd in het moderniseren van de vaste en mobiele netwerken, maar veel agressie spreekt er verder niet uit de groeiplannen.
Wel is duidelijk dat hij meer geld verdient in de landen waar hij naast mobiel ook vast internet en televisie kan aanbieden. Nederland valt daar niet onder. “Geïntegreerde providers hebben op de telecommarkt een superieur bedrijfsmodel.”
In Nederland is sprake van een behoorlijke daling van de omzet, zoals we eerder vanochtend al berichtten. Meer dataverbruik, lagere prijzen voor communicatie en minder overschrijding van de bundels. Kort opgesomd is dat waar T-Mobile de omzetdaling aan heeft te danken.
Daarnaast investeert T-Mobile veel in het volledig omkatten van de infrastructuur van zijn mobiele netwerk. Alle vijfduizend masten worden helemaal ontdaan van de antennes en bekabeling en opnieuw opgetuigd met moderne radio-apparatuur en redundante glasvezelverbindingen aan de voet van de mast.
Welke impact deze investeringen op het resultaat van 2015 hebben, zegt directeur Mark Klein niet in zijn persbericht met jaarcijfers. De winst (ebitda) in het afgelopen jaar bedraagt 630 miljoen euro, een stijging van 27 procent.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond