Deel dit artikel
-

TNO: Illegale handel op DarkWeb flink geraakt door recente politieactie

De ondergrondse markten op het zogeheten DarkWeb hebben flinke klappen opgelopen van de recente gezamenlijke actie van de FBI en de Nederlandse politie om de sites AlphaBay en Hansa Market uit de lucht te halen. Dat blijkt uit een eerste analyse door cyberdeskundigen van TNO.

In een gecoördineerde actie slaagde de FBI in de overname en het vervolgens neerhalen van AlphaBay, terwijl de Nederlandse politie Hansa Market overnam, een tijd in de lucht hield en vervolgens neerhaalde.

Voorheen hadden dergelijke acties een groot zogeheten waterbed-effect, waarbij door verkopers snel werd overgestapt op een nieuwe marktplaats op het DarkWeb. Het aanbod veranderde niet of nauwelijks.

Om de eerste effecten van Operation Bayonet te beoordelen, bestudeerden de TNO-onderzoekers de effecten op een andere ondergrondse markt: Dream Market. Deze markt is eind 2013 opgericht en is sindsdien gestaag gegroeid (pdf).

Aanbieders op de neergehaalde sites AlphaBay en Hansa Market blijken echter niet zomaar te zijn verhuisd naar Dream Market zoals na eerdere acties vaak werd geconstateerd. Veel namen beschermende voorzorgsmaatregelen zoals het veranderen van hun gebruikersnaam en/of PGP-sleutel, anderen begonnen en beginnen helemaal opnieuw en verloren daarmee in een klap hun trackrecord, reputatie en klantenkring.

TNO vergelijkt het effect met een sterrenrestaurant dat ineens zijn naam, locatie, website en telefoonnummer verandert: klandizie zal uitblijven tot dat er een nieuwe reputatie is opgebouwd.

De veranderde tactiek van FBI en Nationale Politie lijkt zeker voor de afzienbare termijn succesvol, zegt TNO.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond