Deel dit artikel
-

Toekomst vakbeurs Comdex onzeker

Met de traditionele presentatie van Bill Gates is zondagavond in Las Vegas Comdex weer van start gegaan, nog altijd de belangrijkste ICT-beurs ter wereld. De organisatoren verwachten evenveel bezoekers als vorig jaar, zo'n 125.000, maar het aantal exposanten is als gevolg van de ICT-crisis drastisch gedaald. Verschillende grote bedrijven, waaronder Sony, Intel en IBM, laten verstek gaan, al ontvangen ze wel klanten in hotels.

Organisator Key3Media heeft diverse andere computershows voor volgend jaar geannuleerd – waaronder Comdex shows in Chicago, Montreal, Vancouver en Atlanta – en heeft donderdag bekend gemaakt dat het waarschijnlijk surseance van betaling moet aanvragen. Wat dat zal betekenen voor de toekomst van Comdex – de vakbeurs die 23 jaar geleden werd opgezet door casino-eigenaar Sheldon Adelson – is onduidelijk. Comdex duurt deze week tot en met vrijdag, en naast Bill Gates geven onder andere Sun's Scott McNealy en HP's Carly Fiorina presentaties.

Apparaten die radiografisch informatie uitwisselen vormen de hoofdmoot van wat er deze week op de beursvloer te zien zal zijn. Chipfabrikant National Semiconductor demonstreert bijvoorbeeld de GXO, een kleine Windows XP computer waarmee draadloos (via wifi) kan worden gesurfd. Microsoft laat Smart Displays (Mira) zien, computerschermen die van de PC ontkoppeld kunnen worden en ook weer via wifi met PC's communiceren. Veel aandacht ook voor zakcomputers of PDA's: Dell lanceert in Las Vegas de Axim x5, en HP komt met nieuwe iPaqs, een met Bluetooth en Wifi.

In zijn presentatie ging Bill Gates zondagavond in op een nieuw concept genaamd Smart objects. Het gaat om een volgende generatie huishoudelijke apparaten die op internet kan worden aangesloten. Zo kan een alarmklok weer- en verkeersinformatie weergeven. De apparaten, die volgend jaar op de markt verschijnen, houden rekening met de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker via slimme softwareprogramma's genaamd agents. Fabrikanten hebben al eerder geprobeerd slimme internet-apparaten op de markt te brengen, onder meer voor gebruik in de keuken, maar de belangstelling daarvoor is tot nu toe minimaal gebleken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond