Deel dit artikel
-

Toerisme Vlaanderen met drukte-app

Toerisme Vlaanderen heeft een app ontwikkeld waarmee toeristen de drukte in bezienswaardigheden over heel Vlaanderen in real time kunnen volgen.

De app omvat niet minder dan 2700 bezienswaardigheden en bestemmingen, waaronder musea, attracties, parken, logies en monumenten.

De app kwam er in samenwerking met Orange Belgium en Cropland. De anonieme verkeersstatistieken van het Orange Belgium-netwerk dienen als bron.

Er zijn ook plannen om in een latere fase wandel- en fietsroutes toe te voegen.

CrowdScan, een spin-off van imec en de Universiteit Antwerpen, heeft ook een systeem ontwikkeld om de dichtheid van een menigte in real-time te meten aan de hand van sensoren.

De nieuwe spin-off is ontstaan uit de MensenMassaMeter, een project van UAntwerpen en imec. CrowdScan verstuurt laag-energetische radiogolven (868 MHz) en meet hoeveel het signaal afzwakt in een drukke omgeving ten opzichte van een lege omgeving. Dit draadloos sensorennetwerk heeft als voordeel dat geen camerabeelden, gsm-data of andere privacygevoelige gegevens gebruikt moeten worden.

Het systeem werd eerst getest op festivals en grote evenementen. Toen de coronacrisis uitbrak, besefte CrowdScan meteen de meerwaarde van deze technologie om de maatschappij aan te passen aan de nieuwe noden rond social distancing.

In de maand mei is een proefproject uitgevoerd om de grootte van groepen wandelaars en fietsers te detecteren op een brug en promenade aan het MAS in Antwerpen. Daar kon het de grootte van de mensenstromen tot op vier mensen nauwkeurig meten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond