Deel dit artikel
-

TomTom verkoopt gebruikersdata door aan politie

De Nederlandse navigatiefabrikant verkoopt de rijgegevens van zijn gebruikers door aan de politie. De politie gebruikt deze data om te bepalen op welke plekken het een veiligheidscontrole opzet en waar het nieuwe flitspalen neer moet zetten.

Dat meldt het AD woensdag.

Bijna de helft van de politiekorpsen maakt gebruik van deze data. Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat de gebruikers hierover duidelijker moeten worden ingelicht. Volgens de ANWB zou de gebruiker niet direct doorhebben dat data gedeeld wordt met de politie.

Desondanks geeft Tom Tom aan in de gebruiksvoorwaarden dat het gegevens aan derden verstrekt. In het geval van de politie wordt deze via een tussenpartij van TomTom gekocht. Dat kan onder meer het rijgedrag zijn, dat in de apparaten wordt geregistreerd.

Het navigatiebedrijf maakte woensdag zelf bekend de omzetverwachting voor dit jaar te verlagen. De reden hierachter zijn de tegenvallende inkosten uit de verkoop van losse navigatiekastjes. De verkoop liep terug met 15 procent. Deze verkoop valt al langere tijd tegen.

De omzet daalde in het eerste kwartaal, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, met 1 procent naar 265 miljoen euro. De verwachte jaaromzet wordt bijgesteld naar een bedrag dat ligt tussen 1,425 en 1,475 miljard euro.
De operationele winst steeg met 7 procent naar 18 miljoen euro en het nettoresultaat steeg van 3 miljoen euro in 2010 naar 11 miljoen euro nu.

Deel dit bericht

5 Reacties

Marijn G.

De gegevens worden geanonimiseerd verkocht dus wat maakt het uit, er zijn duizenden bedrijven die op die manier hun data doorverkopen.

PR

Het artikel is onjuist: de gegevens worden door een klant van TomTom doorverkocht aan de politie. Oftewel: TomTom treft geen blaam.

Jannemiek - Emerce

@PR Dan is het nog steeds TomTom die de data verkoopt, via een tussenpartij, aan de politie.

JW

Leuke contaminatie: inkosten

MS

Ik ontving volgend bericht hierover van TomTom:

Als u een TomTom gebruikt, vragen wij u of wij reistijdeninformatie mogen verzamelen. Een grote meerderheid van onze klanten geeft ons hiervoor akkoord. We gebruiken deze gegevens om onze producten te verbeteren. Zo maken wij op basis van deze gegevens accurate file-informatie, zodat wij u zo snel mogelijk op uw bestemming kunnen krijgen. We kunnen ook afleiden of ergens nieuwe wegen zijn aangelegd en onze kaarten snel aanpassen. Betrouwbare reistijdeninformatie is bovendien onmisbaar voor goede routebegeleiding.

We stellen deze reistijdeninformatie ook beschikbaar aan gemeenten en provincies. Zo kunnen ze zien hoe en waar files ontstaan en kunnen ze gerichte maatregelen nemen die de verkeersdoorstroming bevorderen en onze wegen veiliger maken. Gisteren is gebleken dat de verkeersinformatie die wij verstrekken ook is gebruikt door de politie om te kijken waar vaak te hard wordt gereden en op die plekken gericht op snelheid te controleren. Wij hebben dit soort gebruik niet voorzien en veel van onze klanten zijn er ook niet gelukkig mee. We zullen daarom bepalingen opnemen in onze licentievoorwaarden om dit type gebruik in de toekomst te voorkomen.

Dit is wat we met uw gegevens doen en hoe we omgaan met uw privacy:
We vragen u om toestemming om reistijdeninformatie te verzamelen. U kunt deze toestemming verlenen en ook weer intrekken.
Als u een LIVE-apparaat gebruikt, ontvangt u verkeersinformatie in realtime en draagt u automatisch bij aan het genereren van verkeersinformatie door op anonieme wijze snelheid en positie naar onze servers te sturen.
Alle verkeersdata die wij ontvangen is anoniem en op geen enkele wijze terug te voeren naar een apparaat of gebruiker. Niet door ons en niet door de politie.
We gebruiken de informatie om u de snelste beschikbare route te geven en u waar mogelijk langs de files te leiden.
We werken samen met wegbeheerders over de hele wereld waarbij we verkeersinformatie inzetten voor het verbeteren van de doorstroming en het veiliger maken van de wegen.
Als u overigens wilt weten waar de laatste flitscamera’s zich bevinden, ga dan naar TomTom HOME om uw apparaat gratis van de laatste flitscameralocaties te voorzien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond