Deel dit artikel
-

TomTom wakkert strijd met Microsoft aan

TomTom trekt alle juridische registers open om een patentrechtszaak van Microsoft van zich af te schudden. Het Nederlandse bedrijf intensiveert de strijd nu door patenten gratis ter beschikbaar te stellen aan Philips, Sony en IBM.

TomTom sluit zich aan bij het Open Innovation Network, een groep bedrijven die elkaar het gebruik van hun 275 patenten gratis toestaan. Het Nederlandse bedrijf zegt Linux, het systeem waarop zijn navigatiekastjes draait, een warm hart toe te dragen. Feitelijk is het een volgende zet in het juridisch schaakspel tegen Microsoft.

Welke patenten TomTom ter beschikking stelt aan de andere leden maakt het niet bekend. De andere leden van het netwerk zijn IBM, Red Hat, Novell, Philips, Sony en NEC.

Vorige maand daagde Microsoft TomTom voor de rechter omdat het inbreuk zou maken op  8 patenten van Microsoft. Drie daarvan hebben te maken met Linux. Volgens het softwarebedrijf betalen andere bedrijven licentiegelden om die octrooien te mogen toepassen. Met TomTom kwam het echter niet tot een overeenkomst. Microsoft klaagde het Nederlandse bedrijf aan.

TomTom zette vorige week de tegenaanval in door op zijn beurt Microsoft voor de Amerikaanse rechter te dagen. De Nederlanders claimen dat Microsoft met zijn Streets & Trips-product inbreuk maakt op 4 van zijn patenten.

Waarom Microsoft het tot rechtszaken laat komen, is niet bekend. Dit is de derde keer dat Microsoft een rechtszaak begint over patenten. Er zijn kampen die denken dat Microsoft met deze juridische stappen de grens van het toelaatbare zoekt bij producten die op open source-producten zijn gebaseerd.

Foto: erwinboogert (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond