Deel dit artikel
-

Top-5 ICT dienstverlening

ICT dienstverlening

Winnaar: HP

  1. HP
  2. 3com
  3. Cisco Systems
  4. Logica
  5. Info Support    

Dick van Gaalen, programmamanager business technology HP:

In de markt van leveranciers van ict-infrastructuur heerst nervositeit. "Er gaat een enorme consolidatie plaatsvinden de komende tijd", verklaart Dick van Gaalen van HP. De programmamanager business technology ziet partijen die slechts deelsystemen leveren opgeslokt worden door grote partijen als HP, wereldwijd de grootste leverancier van ict-infrastructuur. "Klanten vragen om kant-en-klare services. Dus bijvoorbeeld een heel e-mailsysteem en niet een losse applicatie. Bedrijven die alleen onderdelen leveren verdwijnen naar de achtergrond."

Tot voor kort lag de focus van ict op de technologiekant. Maar gedreven door het fenomeen cloud computing – dat zich afgelopen jaar definitief als trend heeft gemanifesteerd  – is ict volgens Van Gaalen een cruciaal onderdeel geworden van ondernemingen. "Dat maakt dat ict zich steeds meer gaat gedragen als een ‘normaal bedrijfsmiddel’ en niet meer als een dienst. Hierdoor zal de focus van ict de komende jaren op de bedrijfskundige kant komen te liggen."

Deze nieuwe benadering heeft grote gevolgen voor de markt: "In een land als Nederland zal zo’n dertig procent van de werkgelegenheid in de ict verloren gaan. Vooral op het niveau van de technische infrastructuur." Ict-consultancy zal niet verdwijnen maar wel van karakter veranderen. "Ineens wordt het bijvoorbeeld belangrijk om de kosten voor services te vertalen naar een kostenmodel, om de kostprijs van services te kunnen vertalen naar een prijsmodel." HP zegt zichzelf in deze markt te zien veranderen van een computer- en printerbedrijf naar een computing- en printing bedrijf. "Een cruciale omslag die de afgelopen tijd is ingezet en komend jaar zal doorzetten."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond