Deel dit artikel
-

‘Topman Nokia weg vanwege iPhone-succes’

Nokia zoekt naar een nieuwe bestuursvoorzitter omdat de huidige topman ondanks miljarden aan investeringen geen antwoord op Apples iPhone en Google Android weet te vinden.

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen rondom Nokia. De commissarissen van het Finse bedrijf, die toezicht houden op het dagelijks bestuur, zouden nog voor het einde van de maand nieuwe namen willen horen.

Het is niet duidelijk of bestuursvoorzitter Olli-Pekka Kallasvuo, van oorsprong een jurist die vaak wordt aangeduid met ‘OPK’, zelf heeft aangestuurd op zijn vervanging of dat de raad van commissarissen dat nu ingrijpt.

Nokia investeert al jaren om het bedrijf om te buigen van een hardwarebedrijf naar een onderneming die ook goed is geoutilleerd voor het leveren digitale diensten. Daar slaagt het niet in wanneer de omzetcijfers van de Afdeling Digitaal worden bekeken. De digitale omzet van Nokia daalde in het eerste kwartaal zelfs, met 12 procent. Het omzetpeil hangt constant rond de 200 miljoen euro, op een concernomzet van bijna 10 miljard.

Vooralsnog heeft Nokia in het segment Smartphones een marktaandeel van rond de 40 procent. Dat komt vooral vanwege de vraag naar deze toestellen in niet-Westerse landen. In Europa en Amerika leggen Nokia’s smartphones het duidelijk af tegen de technische mogelijkheden en flexibiliteit van iPhones en Android-telefoons.

De vooruitzichten zijn ook niet denderend, aangezien softwareontwikkelaars Nokia’s platform niet meer als de facto standaard zien om voor te ontwikkelen. Android, Blackberry en iPhone pikken die positie in.

Concurrent SonyEricsson verkeerde eveneens in een lastige marktsituatie en besloot deels over te stappen op het Android-besturingssysteem. Of Microsofts Windows Mobile gaat daar de deur uit of Symbian, dat Sony Ericsson hielp oprichten maar nu enkel nog onder beheer van Nokia staat. SonyEricsson presenteerde vorige week voor het eerst sinds lange tijd weer groeicijfers.

Een maand geleden gaf Nokia een winstwaarschuwing. Zowel de omzet als winst zullen lager uitkomen dan eerder werd voorspeld. Nokia presenteert aanstaande donderdag de financiële cijfers over het tweede kwartaal.

Deel dit bericht

2 Reacties

Tys

Was wel een beetje te verwachten he. Als je denkt er mee weg te kunnen komen om alleen het uiterlijk van een iPhone na te maken, dan neem je als bedrijf je klanten toch ook eigenlijk niet serieus..

Eli

Het succes zit verscholen in de herkomst van de Iphone en de Android toestellen: online brands/ basis. Nokia is wat dat betreft een 'traditioneel' merk…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond