Deel dit artikel
-

Tribler op mobiele telefoon

Tribler, de peer to peer video-technologie van de TU Delft, wordt vanaf 2009 naast internet via de mobiele telefoon aangeboden. Dat beloofde Johan Pouwelse van de TU Delft gisteren op het Telecom Time congres in Utrecht.

De TU Delft werkt volgens Pouwelse nauw samen met telecompartijen, al wilde hij nog geen namen noemen. "Veel telecombedrijven willen nu nog geen P2P verkeer over hun netwerken, maar je kunt het niet tegenhouden. Op internet is P2P bijna onmisbaar geworden, zeker als het om de distributie van video gaat. Met mobiele telefonie gaat het ook die kant op."

Telecombedrijven hebben volgens Pouwelse ook geen andere keuze, want het zijn de gebruikers zelf die bepalen wat er via het internet wordt aangeboden. "Het gros van de content op internet wordt tegenwoordig door gebruikers zelf aangeleverd, via P2P oplossingen, en niet door formele marktpartijen. Dat lijkt me een aardig lesje in nederigheid."

De ontwikkelingen op internet gaan bovendien erg snel, waarbij first movers vaak een enorme voorsprong blijven behouden. Pouwelse: "Kijk maar naar Amazon, Facebook of YouTube. Een tweede is er eigenlijk niet."

Met Tribler, gebaseerd op het Bittorrent protocol, worden live tv-streams gedeeld tussen alle kijkers. Tribler claimt een hogere beeldkwaliteit dan Joost te kunnen leveren, maar is minder ver met het aanbieden van content. Vorig jaar wilde Tribler onder meer het Eurovisie Songfestival uitzenden, maar het ging niet door omdat de technologie er nog niet rijp voor was. Volgend jaar is Tribler volgens Pouwelse wel klaar voor de massa.

Volgens Pouwelse zal in de loop van volgend jaar dan ook duidelijk worden wie marktleider wordt op het gebied van P2P video-distributie. Pouwelse geeft Tribler, dat onder meer samenwerkt met Philips, een even grote kans als zijn directe rivalen Joost en Vuze. 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond