Deel dit artikel
-

TU Delft en partners maken supersnelweg voor digitale data

Onderzoekers van de TU Delft gaan met 20 samenwerkingspartners betrouwbare en veilige draadloze breedbandverbindingen maken met licht in plaats van radiogolven. Zij verwachten dat je op die manier digitale data met hoge snelheden kunt versturen en verwerken.

Voor dit onderzoek is 4,1 miljoen euro vanuit het NWO Perspectief-programma gereserveerd. De TU Delft neemt tevens deel aan de overige vijf gehonoreerde Perspectief-consortia.

Traditionele technologieën voor de verspreiding van data, van wifi in huis tot communicatie tussen satellieten, hebben hun capaciteitsgrenzen bereikt of zullen die binnenkort bereiken. De behoefte groeit aan een nieuw en verbindend paradigma voor draadloze connectiviteit.

In het FREE-consortium werken 21 partners samen aan nieuwe oplossingen waarbij licht in plaats van radiogolven (waar bijvoorbeeld het 5G netwerk op is gebaseerd) wordt gebruikt om betrouwbare en veilige draadloze breedbandverbindingen te maken.

Het consortium gaat technologie ontwikkelen die het uiteindelijk mogelijk moet maken om satellietcommunicatie naadloos te integreren in netwerken op de grond, om zo satelliet-naar-satelliet Network Functions Virtualization (NFV) en Software Defined Networking (SDN) te kunnen bieden. Deze eenvoudigere integratie tussen aardse- en satellietnetwerken biedt nieuwe mogelijkheden voor het Internet of Things (IOT), maar ook voor bijvoorbeeld betere weersvoorspellingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond