Deel dit artikel
-

TU Delft wil meer tech spin-offs

De Technische Universiteit Delft streeft er actief naar om meer wetenschappelijke kennis via spin-offs commercieel op de markt te brengen. “Er gaat te weinig van onze kennis naar de markt”, aldus professor Marco Waas. Hij kwam van Unilever naar de Delftse universiteit om hoogwaardige kennis te vermarkten, samenwerking met het MKB te zoeken en patenten te exploiteren.

"Europa en Nederland in het bijzonder heeft een groot gebrek aan start ups, startende ondernemingen." Dat stelde Marco Waas van de faculteit Werktuigbouwkunde woensdag tijdens een internationale bijeenkomst voor durfkapitalisten en technostarters. In andere landen vindt meer specialistische commerciële innovatie plaats.

Nederland heeft volgens de professor nog veel in te halen, vergeleken met andere EU-landen. Van een daadwerkelijke achterstand spreekt hij niet.

De TU Delft staat internationaal zeer hoog aangeschreven, in de top 15 van 's werelds beste technische universiteiten. Ondanks die wetenschappelijk vooraanstaande positie men slaagt er slecht in om de theoretische kennis op de markt te brengen. Waas: "Daar moet verandering in komen. Dat is mijn taak."

Waas kreeg een jaar geleden zijn universitaire aanstelling na zich 19 jaar bij Unilever met techniek te hebben bezig gehouden. "Het is moeilijk om samenwerking te vinden met het MKB en de exploitatie van het patentenportfolio kan veel beter. We zoeken ook strategische partnerschappen met het bedrijfsleven. Met TNO investeren we bijvoorbeeld 17 miljoen euro in een nanolab."

Van de jaarlijks 250 spin-offs uit de universiteit is slechts een klein deel te kwalificeren als technostarter. Het merendeel van de ondernemingen die uit de universiteit voort komen houdt zich bezig met industrieel ontwerp en architectuur. Eenderde van het onderzoeksbudget van ruim 100 miljoen euro is reeds afkomstig van het bedrijfsleven, aldus Waas. Het totale budget van de universiteit bedraagt zo´n 350 miljoen euro.

Met incubator Yes!Delft probeert de universiteit het eenvoudiger te maken voor beginnende ondernemers om een bedrijf op te zetten. Dit jaar komen er maandelijk 1 à 2 ondernemingen bij. Dit jaar in totaal zo'n 12. Dat moeten er volgens Waas over vier jaar 50 per jaar zijn.

De technische universiteiten uit Delft, Eindhoven en Enschede gaan vermoedelijk volgend jaar een federatie vormen. De overheid investeert daarin enkele tientallen miljoenen euro´s, mede om Nederland op dit punt concurrerender te maken met het buitenland.

Deel dit bericht

1 Reacties

EZ E

Laat de TU Delft dan eerst eens de streep halen door ongefundeerde en overgesubsidieerde projecten als Tribler. Wetenschappelijk niet onderbouwde geldsmijterij die de markt alleen maar achteruit zet in plaats van serieus hekpt economisch rendabele distributieplatformen te ontwikkelen. Eerst de hand in eigen boezem steken dus!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond