Deel dit artikel
-

TU/e werkt aan eerste Brain-on-Chip AI-computer

TU/e-onderzoekers, onder leiding van Regina Luttge en Bert de Vries, onderschrijven het potentieel van een hybride computer die uit hersencellen en silicium microchips bestaat. Een dergelijke computer kan een belangrijke bijdrage leveren aan onder meer de ontwikkeling van zeer zuinige draagbare apparaten, Internet of Things-apparaten, en geavanceerde controlesystemen voor AI-technologieën.

De onderzoekers willen een apparaat bouwen waarin hersencellen samenwerken met een op silicium gebaseerde computer.

De onontkoombare waarheid is dat onze moderne computers te veel stroom verbruiken. Hersencellen verbruiken vele malen minder stroom, legt Luttge uit. ‘En nu onze computerbehoeften toenemen, hebben we behoefte aan duurzamere computers. Het bestuderen van hersencellen in deze context biedt een potentiële oplossing.’

Aan de hersenkant van het microfluïdische Brain-on-Chip-apparaat zullen ongeveer 1000 hersencellen worden geplaatst. Daar zullen de cellen kleine neurale circuits vormen dankzij een gecompartimenteerd microfluïdisch systeem. Om de cellen in leven te houden, zullen ze worden voorzien van water, voedingsstoffen en een incubatie-omgeving (temperatuur, atmosfeer, enz.) die ze nodig hebben om langere tijd gezond te blijven.

Voor het Bayesiaanse gedeelte zal het team gebruik maken van een computer op siliciumbasis die problemen op basis van Bayesiaanse gevolgtrekkingen oplost. De onderzoekers zullen het project starten met dit zuiver op silicium gebaseerde apparaat.

Foto cottonbro via Pexels

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond