Twee miljoen voor Nederlands platform Fangage.com

Het social platform voor creators Fangage heeft twee miljoen euro opgehaald bij een selecte groep particuliere investeerders. De dienst helpt zijn gebruikers, vaak bekende personen, fans losweken van diensten Facebook en Instagram richting owned kanalen.
Vandaag ronden ondernemers Sam Renders en compagnon Nick Velten de investeringsronde af. Tot de investeerders behoren ondernemers uit de mediawereld en van VC’s. Onder hen: Myles Shear, Jack Abraham, Elena Silenok en Paul Borrud.
Renders, internationaal bekend onder zijn artiestennaam Sam Feldt, licht toe aan Emerce: “Het ging niet zozeer om het geld als wel om de toegang die we krijgen tot hun kennis en netwerken. We kunnen nu nog harder groeien en ons ontwikkelen richting een series A-ronde.”
De onderneming uit Amsterdam bestaat sinds 2016. Renders ging rond die tijd over de grens van de één miljoen volgers op zijn social accounts. “Maar om met die fans in contact te komen, moest ik Facebook gaan betalen. Het is vreemd om te adverteren op je eigen publiek. Toen zijn we Fangage begonnen.”
Fangage is een platform waar creators, dat kunnen DJ’s en musici zijn maar net zo goed vloggers, sporters of merken, content kunnen publiceren naar fans. Dat kan op Fangage, maar ook op het eigen digitale domein van de creator. “Het platform is niet dominant. Fans hoeven niet te weten hoe de creator hen bereikt.”
Net als op platformen als Patreon en Onlyfans kan een uitgever meerdere lagen van toegang definiëren. Hoe groter de fan, ook hoe meer bereid hij is de portemonnee te trekken, hoe meer content hij kan vrijspelen van zijn idool. Zij kunnen ook merchandise en digitale abonnementen verkopen. Fangage vangt een commissie, vanaf vier procent, afhankelijk van het soort abonnement. “Creators blijven eigenaar van de fandata.” Bij andere platformen is dat niet het geval.
De investering zal fifty-fifty worden besteed aan productontwikkeling en marketing. Qua productontwikkeling kunnen fans in de toekomst bijvoorbeeld opt-in ‘robocalls’ van hun idool verwachten. Een artiest kan bijvoorbeeld telefonisch aankondigen wanneer hij in de buurt een optreden zal verzorgen. Per sms of mail kan hij vervolgens een link sturen om een ticket te verkopen.
“De uitdaging zit erin om het product eenvoudig te maken qua user Experience. Er zitten heel veel features in. Denk ook aan reporting, teamfuncties en koppelingen met andere systemen.”
Qua marketing denkt Feldt aan het aansluiten van resellers. De gedachten gaan uit naar landen als India, Korea en Japan. Onlangs werden deals gesloten met de Europese e-sportcampus H20 en merchandiseplatform Fanfiber.
In 2019 zette Fangage zijn eerste stap in het opschalen van de dienst. Met een crowdfundingactie op Symbid werd driehonderdduizend euro opgehaald. Het succesvol afronden van die actie was behalve een kapitaalinjectie tevens een validatie van het concept. Versie twee van het platform werd in november 2020 opgeleverd. “Het is nu een degelijk basisproduct.”
“Door covid is men gaan snappen dat digitale kanalen nog de enige routes tot contact met fans was. Het is ook normaal geworden om te betalen voor online ervaringen en voor exclusieve content.”
Sindsdien is het platform uitgegroeid tot een omgeving met tweeduizend aangesloten creators en honderdduizend fans.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Pim
Lekker bezig, Sam! Groet, oud mmforumer 😉