Deel dit artikel
-

Uber met ridesharing naar Brussel

Particulieren kunnen als chauffeur gaan werken onder de vlag van taxidienst Uber in Brussel. De ritten zijn goedkoper dan die van professionele privéchauffeurs. De dienst, Uberpop, vormt tevens een breekijzer op markten waar Uber lastig voet aan de grond krijgt vanwege lokale politiek.

Brussel is de eerste stad ter wereld waar Uber deze nieuwe marktbenadering kiest. Het Amerikaanse bedrijf, met zijn internationale hoofdkantoor in Amsterdam, bemiddelt bij Uberpop op de particuliere markt voor vervoerders die stoelruimte tegen betaling willen delen.

Ridesharing werd eerder deze maand al een keer beproefd, maar dat was toen een reactie op het Franse geweld uit de taxiwereld. De overheid bepaalde na fel protest van de beroepsgroep dat professionele chauffeurs minimaal vijftien minuten moeten laten verlopen tussen het ontvangen van de order en de aankomst bij de klant. Dat moet het concurrentievoordeel van professionele Uberchauffeurs wegnemen, daar zijn sturen op vijf minuten responsetijd.

In Brussel is Uberpop de eerste dienst die Uber op de markt brengt. Achter de schermen wordt inmiddels gezocht naar professionele chauffeurs die hun restcapaciteit via de centrale van Uber beschikbaar willen stellen via de gelijknamige mobiele app.

Uberpop geldt alleen voor ritjes binnen een stad. Het starttarief in Parijs is een euro, in Brussel vier euro. In alle gevallen wordt de particuliere chauffeur eerste gescreend om te zien of hij voldoet aan de minimum eisen die Uber aan de aangesloten vervoerders stelt.

In veel steden waar Uber de markt betreedt, reageert de lokale taxiwereld heftig. Dat gebeurt niet zelden met steun van de lokale politiek. In de meeste gevallen blijkt uiteindelijk dat het bedrijf zijn diensten gewoon mag aanbieden als zijnde een bemiddelaar bij vraag en aanbod in beschikbare autostoelen. De parallel met Airbnb versus de gevestigde hotelbranche is duidelijk.

Uber ging einde vorige week van start in Rotterdam, de tweede stad waar het zijn diensten nu aanbiedt. In de andere grote steden worden nog voorbereidingen getroffen.

Het idee voor Uber werd in 2008 geboren na afloop van de conferentie Le Web in Parijs, toen oprichter Travis Kalanick geen taxi kon krijgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond