Deel dit artikel
-

Uitgesteld televisie kijken zit in de lift

Uitgesteld kijken zet door. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Stichting Kijkeronderzoek. Deels door de groei van harde schijf recorders en web streaming.

De gemiddelde kijktijd per dag is gestegen ten opzichte van 2009 met 7 minuten. 2,1 procent van deze kijktijd betreft uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzending. Dat was in 2009 nog 1,6 procent. De SKO is al in 2007 begonnen met metingen van uitgesteld kijken, in Vlaanderen en veel andere Europese landen is dat pas onlangs het geval.

De Nederlander keek in 2010 gemiddeld 191 minuten (3 uur en 11 minuten) per dag televisie. In 2009 was de gemiddelde kijktijd 184 minuten. De trend lijkt deels te verklaren door grote evenementen als het Wereldkampioenschap voetbal en de regenachtige augustusmaand.

Lineair of gewoon tv kijken is en blijft overigens de standaard. Dat concludeerde TNO vorig jaar al eens in een onderzoek in opdracht voor KPN. Om acht uur ’s avonds kijkt men het journaal en op zondag zit men met het bord op schoot naar Studio Sport te kijken. Ook in de toekomst blijven we overwegend tv kijken naar de drie grote omroepen NPO, RTL en SBS (met een bereik van zo’n 80 procent). Wel gaan Nederlanders steeds meer TV ‘snacken’ op internet, zoals YouTube.

De invloed van tv apps op iPad en iPhone is nog moeilijk te meten, net als die van televisies met video on demand als Apple TV. Bas de Vos, directeur van de SKO, constateert wel dat de groei van het uitgesteld kijken gelijke trend houdt met de introductie van steeds gebruikersvriendelijke harde schijf-recorders.

Bij het uitgesteld kijken gaat de belangstelling over het algemeen uit naar populaire programma’s die het ook bij lineair kijken goed doen. Boer zoekt vrouw van 19 december 2010 scoort het hoogst in de top 25 van meest uitgesteld gekeken programma’s met 281.000 kijkers. De toplijst WEB TV (meest gestarte streams) wordt aangevoerd door Oh Oh Cherso van 23 september 2010 met 443.323 binnen een week opgevraagde streams. Dat zijn aanzienlijke hoeveelheden die vorig jaar niet werden gehaald, zegt Bas de Vos tegen Emerce.

De SKO zal later deze maand een uitgebreid rapport publiceren rond deze en andere kijktrends. ‘We zijn een aantal zaken nog aan het analyseren.’

Deel dit bericht

2 Reacties

Boudewijn

Het duurt niet lang meer of we stellen televisie kijken uit tot in de pruimentijd. Het begrip televisie is al erg belegen. Het is en scherm en dat blijft het, nu komt alleen de content nog van partijen als Ziggo of UPC. Straks komt het van 'ergens-maar-het -maakt-niet-uit-waar. Dan is uitgesteld ook geen begrip meer. Feitelijk is alles dat niet 'live' wordt uitgezonden al 'uitgesteld kijken' alleen bepaal je dan niet het moment van kijken. Kortom, televisie en uitgesteld kijken hebben hun langste tijd gehad.

Eelco

Kijken wat je wilt op momenten dat je dat wilt is een uitkomst. Kinderen kunnen gewoon nog Sesamstraat kijken om 18.30u (of elke willekeurige andere tijd) in plaats van het onhandige 17.30u. En het wordt steeds eenvoudiger, met zaken als programma gemist op je decoder en de UPC app waarmee je met een druk op de knop vanaf afstand de decoder kan instellen om een programma op te nemen. Ik kijk veel selectiever televisie dan een jaar geleden!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond