Deel dit artikel
-

Universiteit Twente claimt ‘eerste echte online conferentie’

De Universiteit Twente organiseert vandaag en morgen een online conferentie over productietechniek. Sprekers zullen live presenteren vanuit diverse universiteiten over de hele wereld. Bij eerdere online conferenties bevonden de sprekers zich op één en dezelfde locatie.

Voor de conferentie is een speciale site ingericht. Hier kunnen bezoeker de papers al van tevoren inzien. Daarnaast is er voor iedere presentatie een korte video gemaakt van een minuut. Daarnaast kunnen bezoekers al online reageren op de video’s en de papers en kunnen ze hun vragen stellen aan de auteurs.

Voor de conferentie hebben zich bezoekers aangemeld uit ruim 35 verschillende landen, als Australië, Chili, India, Slovenië, Oekraïne en de VS.

Er is één maar. De universiteit durft (nog) geen volledige live-presentaties van twintig minuten aan. De presentaties zelf komen dan ook niet online, wel wordt een van tevoren opgenomen video afgespeeld vanaf de harde schijf bij de Universiteit Twente zelf. Vragen en antwoorden worden kort (in vijf minuten) wel live beantwoord.

Op deze manier wil men het schakelen tussen diverse locaties niet al te veel belasten. Voor de stabiliteit zijn volgens de organisatoren geen goede systemen voor beschikbaar. “We gaan de mix wel uitproberen.”

De reden dat de jonge onderzoekers hebben gekozen voor een online conferentie is om het laagdrempelig te maken. Jonge onderzoekers die vanwege het lage budget niet gemakkelijk conferenties kunnen bezoeken, krijgen zo de gelegenheid om hun kennis en netwerk te verbreden. Ook is het tijdsbesparend, een onderzoeker kan de presentaties op zijn vakgebied volgen en hoeft hiervoor niet twee reisdagen en een conferentiedag in te plannen.

Via Twitter, Facebook en LinkedIn kan genetwerkt worden. “Daarbij lijkt LinkedIn veruit de voorkeur te hebben”, aldus een woordvoerder.

Deel dit bericht

2 Reacties

Camiel

Geen goed systeem beschikbaar?? Ga eens praten met de mannen van onlineseminar.nl; die kunnen live schakelen op verschillende locaties binnen dezelfde player! Wij gebruiken deze tool ook voor onze digitale business school – werkt erg goed en deelnemers ervaren het als heel gebruiksvriendelijk!

Peter Boersma

Ik gun het de Tukkers graag (ben UT Alumnus) maar ik weet zeker dat dit niet de eerste echte online conferentie is, dus die claim is raar (eerste voorbeeld dat me te binnen schiet is de UX Web Summit, dit jaar voor de 3e keer georganiseerd: http://environmentsforhumans.com/2012/ux-web-summit/ ).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond