Deel dit artikel
-

Uploadfilter overboord zodra Verenigd Koninkrijk uit EU stapt

In de Europese Unie stemde het Verenigd Koninkrijk nog voor invoering van een uploadfilter ter bescherming van het auteursrecht op internet. Maar na de Brexit, vrijdag aanstaande, zal het VK geen aanstalten maken om wetgeving daartoe in te voeren. Artikel 13 (nu: artikel 17) gaat direct overboord.

Dat zegt Chris Skidmore, minister Universities and Science. Premier Boris Johnson liet zich eerder al kritisch uit over uploadfilters op internet. Hij was destijds parlementariër.

Een meerderheid van de Europese lidstaten heeft in april 2019 ingestemd met een nieuwe Europese auteursrechtenwet, nadat de Europees Parlement dat eind maart al had gedaan. Nederland, Polen, Finland, Italië en Luxemburg stemden tegen, maar zij haalden geen meerderheid. Een van de gewraakte artikelen in het voorstel is artikel nummer dertien.

Internetplatformen als YouTube en Facebook worden daarmee aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermde video’s, foto’s en muziek. Zij moeten filters installeren om auteursrechtelijk beschermd werk tegen te houden, tenzij ze vooraf afspraken maken met rechthebbenden. Niet alleen is dat in de ogen van velen onwerkbaar en duur, critici stellen ook dat zo’n filter de online cultuur negatief beïnvloed. Memes, mash-ups, mock-ups, mixen en andere creatieve uitingen worden bij een strenge uitleg helemaal onzichtbaar.

EU-lidstaten hebben tot 7 juni 2021 de tijd om de Europese richtlijn naar lokale wetgeving te vertalen.

Het Engelse besluit zal tot behoorlijk wat politieke discussie leiden tijdens deze vertaalslagen, want het VK was juist voorstander.

De argumentatie van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom kan daarom wel eens op meer bijval gaan rekenen. Die stelde eind augustus: “Een omzetting waarin de schade van de richtlijn zo veel mogelijk beperkt wordt en de rechten van de gebruiker van het internet maximaal worden beschermd. Omdat dat bijzonder complexe juridische materie is, adviseren we ook om voorafgaand aan het schrijven van het wetsvoorstel onderzoek te doen naar de ruimte die een lidstaat heeft om de schade van de richtlijn te beperken.”

Foto: jannerboy62 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond