Deel dit artikel
-

Uur van de waarheid voor Apple

Analisten houden er rekening mee dat voor het eerst Apple vanavond teruglopende iPhone-verkopen zal melden. Al geruime tijd zijn er aanwijzingen dat de dit najaar gelanceerde iPhone 6S en 6S Plus, een snellere variant van de iPhone uit 2014, minder goed verkoopt.

Vanavond zal Apple zijn kwartaalcijfers presenteren. De verwachting is dat de omzet uitkomt tussen 75,5 en 77,5 miljard dollar voor de drie laatste maanden van 2015. Dat zou nauwelijks beter zijn dan de 74,6 miljard van vorig jaar.

Toch kan het nog positief uitpakken. Fortune denkt zelfs dat Apple zijn meest winstgevende kwartaal ‘in de historie van het kapitalisme’ zou kunnen aankondigen.

De zorgen komen echter niet uit de lucht vallen. Componentenleveranciers melden teruglopende verkopen. Producent Foxconn schroefde onlangs de productie terug, in een periode waar die anders juist wordt opgevoerd.

KGI analist Ming-Chi Kuo denkt dat Apple in het afgelopen kwartaal 77 miljoen iPhones heeft verscheept. Voor het komende kwartaal zouden de leveringen echter met 44 procent afnemen en voor het hele jaar met 29,7 procent.

Er staan bovendien geen grote producten op stapel. Apple zal naar verluidt rond maart een 4 inch iPhone 5se uitbrengen, een soort budgetmodel die overigens nog altijd 500 euro zal kosten. iPhone 5se neemt de plaats in van de iPhone 5s, die vanaf dat moment niet meer verkocht wordt. Daarnaast wordt een nieuwe iPad Air (3) verwacht. Apple kampt al enige tijd met teruglopende tabletverkopen.

Een nieuwe Apple Watch komt pas in het najaar, evenals de iPhone 7.

Ming-Chi Kuo verwacht eerder dan nieuwe MacBook Airs voor aantrekkende verkopen zullen zorgen. Maar die MacBooks worden pas in het late voorjaar verwacht.

iPhones waren in het laatste kwartaal goed voor 62,54 procent van de omzet van Apple. Dat rechtvaardigt de vraag of het Amerikaanse bedrijf niet veel te afhankelijk is geworden van de iPhone.

De vermeende ‘crisis’ zou overigens wel eens voor de hele smartphonemarkt kunnen gelden, die ooit eens verzadigd raakt. Samsung lanceert zijn nieuwste vlaggenschip Galaxy S7 in maart, maar het bedrijf heeft enorme concurrentie van Chinese fabrikanten, en begon het nieuwe jaar met de zoveelste winstwaarschuwing. Samsung presenteert later deze week zijn kwartaalcijfers.

Autoproject

Tegenvallers ook bij het nog geheime autoproject van Apple. Steve Zadesky, hoofd van Project Titan, maakte een dezer dagen zijn vertrek bekend en nu wordt ook duidelijk waarom. De bestuurders, onder wie ontwerper Jony Ive, zijn ontevreden met de geboekte vooruitgang en volgens Appleinsider mogen er geen nieuwe mensen meer worden aangenomen.

Aanvankelijk wilde Apple de auto in 2019 op de weg hebben. Die deadline is met de vacaturestop zeer twijfelachtig geworden. Aanvankelijk was Project Titan niet meer dan een haalbaarheidsstudie, maar in het afgelopen jaar zijn steeds meer ingenieurs uit de auto-industrie aangenomen. Naar verluidt nu zo’n duizend.

View Apart / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond