Deel dit artikel
-

‘Vacatures op sociale media blijven toenemen’

Het aantal vacatures op sociale media neemt ook in 2015 steeds verder toe. Dat blijkt uit onderzoek van Coosto. Eind 2014 maakte Twitter bekend dat #vacature het vaakst ‘trending topic’ was in Nederland. Deze ontwikkeling zet zich door: in het begin van 2015 zijn er op sociale media 44 procent méér vacatures gedeeld dan in dezelfde periode in 2014.

Sinds 2011 zijn er in totaal ruim 11,5 miljoen vacature-gerelateerde berichten op sociale media verschenen. Twitter is het platform waar verreweg de meeste banen worden gedeeld: bijna vier miljoen in het afgelopen jaar. Vooral ICT-vacatures zijn populair in Nederland en de meeste banen zijn te vinden in Amsterdam.

Er worden volgens Coosto 1,2 miljoen berichten op sociale media gedeeld die zich richten op ICT-vacatures. Banen in deze sector worden verreweg het meest gedeeld in Nederland. Managementfuncties (670.000 maal) en sales-functies (565.000) volgen daarna. Net buiten de Top 3 vallen vacatures in marketing/communicatie (468.000) en de zorg (444.000), op ruime afstand gevolgd door beroepen in de horeca, de financiële sector, recruitment/hr, (fashion) retail en de telecomsector.

In bijna de helft (5,5 miljoen) van alle vacatures staat een plaatsnaam genoemd. Amsterdam is met afstand de plek waar de meeste banen te vinden zijn, gevolgd door Utrecht en Rotterdam. In de hoofdstad wordt, net als de rest van het land, vooral gevraagd naar ICT’ers.

Van de 11,5 miljoen vacature-gerelateerde berichten op sociale media zijn zo’n 10,5 miljoen via Twitter geplaatst. Opvallend is dat deze 10,5 miljoen berichten werden verstuurd door slechts 313.000 auteurs. De 100 actiefste twitteraars plaatsten samen liefst 4,2 miljoen tweets. Deze Top 100 bestaat volledig uit organisaties die constant vacatures delen.

Door te retweeten, delen gebruikers van sociale media een vacature ook met hun eigen netwerk. Door een afbeelding mee te nemen in het bericht, blijken vacatures veel sneller te worden verspreid. Gemiddeld 17 procent van de vacatureberichten krijgt een retweet; wordt er een afbeelding toegevoegd groeit dit tot liefst 58 procent. Toch bevat momenteel slechts 1,6 procent van de vacaturetweets een afbeelding, terwijl gemiddeld in 13 procent van de gevallen op Twitter een foto bij het bericht wordt geplaatst.

Op 16 april organiseert Emerce in Amsterdam wederom eRecruitment, met als thema ‘The future is now, bullseye trends for recruiters’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond